Erişilebilirlik

İran Cumhurbaşkanı Reisi, memleketi Meşhed’de defnediliyor


Reisi ve beraberindekiler için hafta başından bu yana ülkenin çeşitli şehirlerinde cenaze törenleri düzenlendi. Tebriz şehrinde düzenlenen cenaze töreninden- 21 Mayıs 2024.
Reisi ve beraberindekiler için hafta başından bu yana ülkenin çeşitli şehirlerinde cenaze törenleri düzenlendi. Tebriz şehrinde düzenlenen cenaze töreninden- 21 Mayıs 2024.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer altı kişiyle birlikte bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinden dört gün sonra bugün doğduğu Meşhed kentinde toprağa verilecek.

Reisi'nin tabutu bu sabah doğudaki Bircend kentinde düzenlenen cenaze töreninin ardından İran'ın kuzeydoğusundaki Meşhed’e götürüldü.

Reisi bu kentte, İran'ın en kutsal İslami mekânı olan ve Şii Müslümanlar tarafından 9. yüzyılda yaşamış İmam Ali el Rıza'nın istirahatgâhı olarak kabul edilen altın kubbeli İmam Rıza Türbesi’nde toprağa verilecek.

Cumhurbaşkanının tabutu burada, bir şeref kıtası tarafından karşılandı. 63 yaşındaki Reisi, İran'da 85 yaşındaki dini lider Ali Hamaney'in yerine geçecek aday olarak görülüyordu.

İran'da Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Muhammed Muhbir, 28 Haziran’da yapılacak seçimlere kadar geçici cumhurbaşkanı olarak görev alıyor.

Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ise Tahran'ın güneyinde, İran'ın önemli siyasetçi ve sanatçılarının yattığı Şah Abdülazim Türbesi’ne defnedilecek.

Abdullahiyan için Tahran'daki Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen törende konuşan Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri Keni, Abdullahiyan’ı, “Dışişleri Bakanlığı'nın devrimci niteliğini garanti altına alan bir şehit" olarak tanımladı.

Forum

STÜDYO VOA

Eylem Tok ve oğlu Boston’da gözaltına alındı – 14 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG