Erişilebilirlik

İran'da Bin Kişi Hakkında İddianame  


İran'da sertlik yanlısı yargı, Tahran'daki protesto gösterilerinde gözaltına alınan ve hakkında iddianame hazırlanan yaklaşık bin kişinin kamuya açık mahkemelerde yargılanacaklarını bildirdi.

1979 devriminden bu yana İran'ın dini liderlerinin karşı karşıya kaldıkları en büyük meydan okumalardan biri olan gösteriler yedi haftadır hükümetin uyguladığı baskıya rağmen devam ediyor.

Mahkeme, arabasıyla çarpmak suretiyle bir polis memurunu öldürmek ve diğer beşini yaralamakla suçlanan bir kişi hakkında mahkumiyet kararı alındığı iddiasını ise reddetti. Zanlının annesi oğlunun daha önce yapılan bir mahkemede ölüm cezasına çarptırıldığını söylemişti.

İranlı liderler protestoculara taviz vermeme sözü veriyor ve ABD ile diğer Batılı ülkeleri eylemleri teşvik etmekle suçluyor.

Eylül ayında 22 yaşındaki Kürt asıllı Mahsa Amini adlı kadının ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesi, ülkenin çeşitli kesimlerinden öğrenciler ve kadınların ağırlıklı olduğu gruplar tarafından protesto ediliyor.

İran'da Gözaltında Gelen Ölüm Gerilimi Tırmandırır mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Yarı resmi Tasnim haber ajansı Tahran'ın başyargıcının, güvenlik görevlilerine saldırı ve cinayet dahil sabotaj eylemlerinden yargılananların davalarının devrim mahkemelerinde görüleceğini söylediğini aktardı.

Tasnim, davaların bu hafta başlayacağını ve kamuya açık olacağını belirtti.

Resmi haber ajansı IRNA, Cumartesi günü Tahran'da 315 protestocu hakkında suçlama yapıldığını ve en az beşinin ölüm cezasına çarptırıldığını bildirmişti. Bugünbçıklanan bin iddianamenin bu kişileri içerip içermediği ise belli değil.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG