Erişilebilirlik

İran: 'Devrim Muhafızları Botuna Uyarı Ateşi Açıldı'


İran’ın devlet haber ajansı haberine göre, Amerikan donanmasına ait bir uçak gemisi, Devrim Muhafızları’na ait bir geminin yakınlarında uyarı ateşi yaptı. Bu, İran tarafından standartlara aykırı olarak tanımlandı.

Ancak Pentagon, İran botuna yapılan uyarı ateşi sonrası, İran’ın ‘standartlara uygun değildi’ yorumunun tersi açıklamada bulundu.

Amerikan Deniz Kuvvetleri sözcüsü, Körfez’de yaşanan teması yaptığı açıklama şöyle aktardı: “Basra Körfezi’ndeki uluslararası hava sahasında olağan devriye uçuşu sırasında, bir Amerikan helikopteri İslami Devrim Muhafızları’na ait bir geminin, Amerikan gemisine hızlıca yaklaştığını tespit etti. Gemi, İran teknesiyle iletişime geçmeye çalıştı ancak herhangi bir yanıt alamadı. Kısa bir süre sonra, güvenli bir mesafeden, helikopter uyarı atışında bulundu, bu da İran gemisinin yaklaşmasını önledi. Takip eden iletişimler sonrası, İran teknesinin atış talimi yaptığı gözlemlendi”

Açıklamada ayrıca, "Amerika Deniz Kuvvetleri Konutanlığı, yaşanan teması güvenli ve standartlara uygun olarak belirledi" dendi.

IRNA haber ajansında, İran Devrim Muhafızları’nın yaptığı açıklamada, Basra Körfezi’nde bulunan bir petrol sondaj platformuna USS Nimitz adlı geminin yaklaştığı ve bir helikopterin, İran askerlerini taşıyan gemiye uyarı ateşi yaptığı belirtilmişti.

Hafta başında da, Körfez’de devriye gezen bir Amerikan botu, İran gemisine uyarı ateşi açmıştı. Amerika Savunma Bakanlığı yetkilileri, İran gemisinin, Amerikan devriye botuna aşırı yakınlaşınca ateş açıldığını açıklamıştı.

Son aylarda, İran ve Amerikan gemileri arasında yaşanan gerilimlerin sayısının arttığı gözlemleniyor. Ocak ayında da, Amerikan gemisinden Hürmüz Boğazı’na hızla yaklaşan İran botlarına uyarı ateşi açılmıştı.

İki ülke donanması arasındaki bu gerginlik, İran’ın başarılı bir şekilde uzaya uydu fırlattığını açıklamasından bir gün sonra geldi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG