Erişilebilirlik

İran Füze Programı Bütçesini Artırıyor


İran Parlamentosu, füze programı ve Devrim Muhafızları’nın bütçesini artıran ilk onayı verdi. Bu, Amerika’nın yeni yaptırımlarına karşılık Tahran’ın adımı olarak nitelendiriliyor.

İranlı milletvekilleri ‘Amerika’nın terörist ve maceracı hareketlerine karşılık’ ifadesinin yer aldığı kanun teklifini bazı milletvekillerinin ‘Amerika’ya Ölüm’ sloganları eşliğinde kabul etti.

İran, füze programının Batılı devletlerle 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayı uygun bulan Birleşmiş Milletler kararına aykırı olmadığını belirtiyor. Söz konusu karar, Tahran’a nükleer silahlar taşıyabilen balistik füze denemeleri yapmama çağrısı yapıyor. Tahran, bu tür füzeler geliştirmediğini belirtiyor.

Kanun tasarısı hükümetin ve silahlı kuvvetlerin Amerika’nın dünya genelindeki insan hakları ihlalleriyle mücadele etmek için bir strateji oluşturmasını içeriyor. Aynı zamanda Amerikan yaptırımlarından etkilenen İranlı kuruluşlara ve insanlara destek amaçlanıyor.

Kabul edilen karar tasarısı yürürlüğe girdiğinde, balistik füze programı ve Devrim Muafızları’nın dış gücünü oluşturan, Irak ve Suriye’de konuşlandırılan Kudüs Güçleri’ne 260 milyon dolar tahsis edilmesi öngörülüyor.

Dışişleri Bakan yardımcısı Abbas Araqchi, hükümetin tasarıyı desteklediğini, bunun nükleer anlaşmanın ihlali anlamına gelmediğini belirtti.

Kanun teklifinin yürürlüğe girmesi için ikinci bir oylama ve ardından da dini otoritenin onaylamasına ihtiyaç var.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG