Erişilebilirlik

İran İngiliz Vatandaşının İtirafını Yayınladı


Alireza Akbari
Alireza Akbari

İran devlet medyası hakkında casusluk suçlamasıyla idam cezası verilen İran asıllı İngiliz vatandaşı Alireza Akbari’ye ait bir video görüntüsü yayınladı. Yayınlanan videoda Akbari, 2020 yılında öldürülen İran’ın nükleer alandaki en kıdemli bilimadamının suikastinde rol oynadığını söylüyor.

Ancak dün İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin Farsça servisi tarafından yayınlanan Akbari’ye ait bir ses kaydında Akbari, söz konusu suçu kabul ettiğini söylemesi için gözaltındayken aylarca işkence gördüğünü anlatıyor.

İran’da bir dönem savunma bakan yardımcılığı görevi de yapan Akbari, üzerine atılı suç ve İngiltere adına casusluk yaptığı gerekçesiyle idam cezasına çarptırıldı.

İngiltere, Akbari’ye verilen idam cezasının haksız ve siyasi bir karar olduğunu açıklarken, yayınlanan video görüntüsüne dair henüz bir yorum yapmadı.

İran devlet medyası tarafından yayınlanan videoda Akbari, “Önemli gelişmelerle ilgili İngilizler bilgi almak istediler. Mesela İngiliz ajanı bana nükleer bilimadamı Fakhrizade’nin projelerde yer alıp almadığını sordu ben de ‘Neden olmasın’ dedim” şeklinde ifadeler kullandığı görülüyor.

İranlı nükleer bilimadamı Mohsen Fakhrizade 2020 yılında Tahran yakınlarında düzenlenen bir saldırıyla hayatını kaybetmişti. Bilimadamı, Batılı istihbarat örgütleri tarafından İran’ın varlığını kabul etmediği gizli nükleer programının başı olarak kabul edilen bir isimdi.

İran devlet medyasında özellikle siyasi davalarla ilgili suçlanan kişilerin itiraf videoları sık sık yayınlanıyor.

Ancak BBC’nin yayınladığı ses kaydında Akbari, “10 ayda 3 bin 500 saatten fazla süre sorgulandım ve işkence gördüm. Silahla beni öldürmekle tehdit ettiler ve yapmadığım şeyleri kabul etmemi istediler” diyor.

Akbari, 1997 ve 2005 yılları arasında Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şamhani’ye yakın bir isim olarak biliniyordu.

İran İstihbarat Bakanlığı da Akbari’yle ilgili olarak yaptığı son açıklamada, “Akbari, İngiliz istihbaratının İran’daki en önemli ajanlarından biriydi ve son derece hassas noktalara erişimi vardı” dedi. Bakanlık, Akbari’yi gizli bilgileri İngiltere istihbaratıyla paylaşmakla suçladı.

STÜDYO VOA

Biden’dan Netanyahu’ya Refah uyarısı – 6 Mayıs 2024
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG