Erişilebilirlik

İran'ın Nükleer Programıyla İlgili Gerginlik Yeniden Tırmanıyor


İran'ın Nükleer Programıyla İlgili Gerginlik Yeniden Tırmanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
Linki indirmek için

İran'ın Nükleer Programıyla İlgili Gerginlik Yeniden Tırmanıyor

Tahran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmaya çağıran BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymamakta direnirken İsrail’in askeri saldırı tehdidinin giderek arttığı görülüyor

Amerika Basra Körfezi’ndeki kuvvetlerinin ateş gücünü önemli ölçüde arttırırken nükleer silah yapmaya yönelmesi halinde İran’ı derinliğine vurabilecek savaş uçaklarının sayısını çoğaltıyor.

Uzmanlar İsrailli liderlerin İran’a karşı saldırı kararı almak zorunda kalacağı günün hızla yaklaştığı görüşünde. Böyle bir karar zaten karışıklık içindeki Orta Doğu’yu patlama noktasına getirecek.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nde görevli uzman Patrick Clawson da kaygılı: “Saat elbette şimdi daha hızla işliyor. Çünkü diplomatik saat maalesef çok yavaş ilerliyor.”

Amerika ve 25 ülke bu ay sonu Körfez’de İran’ın kapatma tehdidinde bulunduğu Hürmüz Boğazı’nda tarihin en büyük mayın temizleme tatbikatını yapacak. Dünya petrolünün beşte biri Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor.

Tahran da bir saldırıya karşı uyarı olarak kendi savaş oyunlarını planlıyor.
İran’ın dini lideri ülkesinin nükleer programının barışcı olduğunda ısrar ediyor ve nükleer silah geliştirmeyeceklerini söylüyor.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi bir yeraltı tesisine yeni santrifüjler yerleştirildiğini bildirirken nükleer silahla ilgili araştırmaların yapıldığı sanılan bir askeri tesise Birleşmiş Milletler denetçileri sokulmuyor.

Daire Başkanı Yukiya Amano bu duruma tepkili.

Yukiya Amano: “Ne olduğunu anlamak için buralarda inceleme yapmamız şart.”

İran’ın petrol sektörüne uygulanan yaptırımlar ekonomiyi zayıflatmaya başlarken para biriminin değeri sürekli düşüyor.

Obama Yönetimi bu durumun diplomasiye zaman kazandırdığı görüşünde.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise buna katılmıyor: “İran’a kırmızı hatlar çekilmesini reddeden uluslararası topluluk üyelerinin İsrail’e kırmızı hatlar koymaya ahlaki açıdan hakkı yoktur.”

Romney: “Dünyanın merkezinde bu olay mı var?”

İran konusundaki tartışmalar Amerika’da başkanlık seçim kampanyasına da girdi.

Cumhuriyetçi aday Mitt Romney Başkan Obama’nın İran politikasını kınarken Beyaz Saray İsrail’i eleştirme konusunda dikkatli davranıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney’e göre, iki ülke arasında sorun yok: “Amerika ile İsrail arasında İran’ın nükleer programıyla ilgili gelişmeler ve İran’ın nükleer silah edinmesini önleme kararlılığı konusunda görüş farkı bulunmuyor.”

Washington İran’a uygulanan yaptırımların enflasyonu tırmandırmasının Tahran’ı uzlaşmaya zorlayacağını umuyor.

Clawson: “Böyle bir durumda İran nükleer programlarını yeniden gözden geçirip ekonomik cephede sert önlemlerle karşılaşmak yerine şu noktalarda uzlaşmaya gidebiliriz diye düşünebilir.”

İran’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarında önemli bir tartışma konusu olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG