Erişilebilirlik

"İran'daki İnfazlar Devlet Himayesinde İşlenen Cinayetler"


Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İran hükümetinin halkı korkutmak ve muhalifleri susturmak için idam cezasını bir silah olarak kullandığını, idam cezası infazlarının "devlet himayesinde cinayet" işlenmesi anlamına geldiğini söyledi.

İdam cezası infazlarının uluslararası insan hakları hukukunu ihlal ettiğinin altını çizen BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, "İnsanları gösteri düzenlemek ya da gösteriye katılmak gibi, temel haklarını kullanmaları nedeniyle cezalandırmak için kriminal süreçleri bir silah haline getirmek, devlet himayesinde işlenen cinayettir" ifadelerini kullandı.

İran'da iki erkek, ülke çapında devam eden protesto eylemleri sırasında güvenlik kuvvetleri mensuplarını öldürdükleri iddiasıyla Cumartesi günü asılarak öldürülmüş, çok sayıda kişi de idam cezasına çarptırılmıştı.

BM İnsan Hakları Dairesi, açıklamasında, idam cezasına çarptırılan iki kişinin daha kısa süre içinde cezalarının infaz edileceği bilgisi alındığını, 100 kişiye ise idamla cezalandırılabilecek suçlamalar yöneltildiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, yaptığı açıklamada, idam cezasına çarptırılanların karşı karşıya kaldığı yargı sürecinde ve adil yargılamada çeşitli ihlaller olduğunu belirtti. Suç unsurlarının açık bir dille belirtilmemesi, zanlılara tercih ettikleri avukatların tayin edilmemesi, işkence altında zorla ifadelerinin alınması ve anlamlı temyiz başvurusu sürecinden mahrum bırakılması Turk'un sözünü ettiği ihlaller arasında bulunuyor.

Halk ayaklanmalarının Amerika gibi yabancı düşmanlarının kışkırtmasıyla çıkarıldığı suçlamasında bulunan İran, protestoların ulusal egemenliğin korunması için bastırıldığını savunuyor.

BM'den üst düzey insan hakları yetkilisi Mohammad Ali Alnsour, bugün Cenevre'de düzenlenen basın toplantısında, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk'un İran'a bir ziyarette bulunmak ve ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'le görüşmek için baskı yapmaya devam ettiğini söyledi.

Alnsour, herhangi bir ayrıntı vermeden, Turk ve İranlı yetkililer arasında "çok yakında" ayrı bir yüz yüze görüşme yapılmasının planlandığını belirtti ve "Çok ağır ihlaller devam ederken buna sessiz kalamayız" dedi.

Merkezi Cenevre'de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, Kasım ayında, İran'ın protestoları bastırma girişimlerini incelemek için üç üyeli bağımsız bir bilgi toplama misyonu oluşturulması yönünde karar almıştı.

Çok sayıda ülkenin kınadığı infazların başlamasıyla birlikte protesto eylemlerinin azaldığı gözleniyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG