Erişilebilirlik

İran, İsfahan'da insansız hava araçlarının düşürüldüğünü bildirdi, İsrail'den açıklama gelmedi


İran'ın Şam’daki diplomatik misyonuna ait bir binaya düzenlenen saldırının ardından ilk kez doğrudan hedef aldığı İsrail, İran'a olası karşılıkları değerlendiriyordu.
İran'ın Şam’daki diplomatik misyonuna ait bir binaya düzenlenen saldırının ardından ilk kez doğrudan hedef aldığı İsrail, İran'a olası karşılıkları değerlendiriyordu.

Uluslararası haber ajansları, İran'ın İsfahan üzerinde görülen insansız hava araçlarını bu sabah düşürdüğünü bildirdi.

Reuters haber ajansı kendi kaynaklarına dayandırarak saldırıyı İsrail'in düzenlediğini, Associated Press (AP) haber ajansı ise saldırıyı İsrail'in düzenleyip düzenlemediğini belirsiz olduğunu ancak İran'ın insansız hava araçlarını düşürdüğünü aktardı.

İsrail yönetimi ve ordusundan henüz bir açıklama yapılmadı.

Amerikan televizyonu ABC News, ABD'li bir yetkiliye dayandırarak, İsrail'e ait füzelerin İran içinde bir noktayı vurduğunu bildirmişti.

İran'ın Şam’daki diplomatik misyonuna ait bir binaya düzenlenen saldırının ardından ilk kez doğrudan hedef aldığı İsrail, İran'a olası karşılıkları değerlendiriyordu.

"Patlama hava savunma sisteminden kaynaklandı"

Reuters haber ajansı İsrail’in İran topraklarına bir saldırı düzenlediğini, İranlı bir yetkiliye dayandırarak ülkedeki patlamaların hava savunma sistemlerinden kaynaklandığını söylediğini aktardı.

İran resmi medyası İsfahan şehri üzerinde üç insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi.

İran devlet televizyonu gece yarısından kısa bir süre sonra "İsfahan üzerinde gökyüzünde üç insansız hava aracı görüldüğünü, hava savunma sistemi aktif hale gelerek, insansız hava araçlarını imha ettiğini” bildirdi.

"Nükleer tesislerde hasar yok"

Devlet televizyonu ayrıca, İsfahan’da bulunan nükleer tesislerin zarar görmediğini aktardı. İran'ın uranyum zenginleştirme programının merkezi olan Natanz nükleer tesisi İsfahan’da bulunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nden (IAEA) de konuyla ilgili bir açıklama geldi. Kurum, İran’ın nükleer tesislerinde herhangi bir hasar olmadığını belirtirken, itidal çağrısında bulundu ve nükleer tesislerin askeri çatışmalarda asla hedef olmaması gerektiğini bildirdi.

IAEA'nın bağlı olduğu Birleşmiş Milletler'den de kısa bir açıklama geldi. Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Ortadoğu'daki tehlikeli misilleme döngüsünü durdurmanın tam zamanı" dedi.

Yapılan yazılı açıklamada, "Genel Sekreter her türlü misilleme eylemini kınıyor ve tüm bölge ve ötesi için yıkıcı sonuçlara yol açabilecek herhangi bir gelişmeyi önlemek için uluslararası toplumu birlikte çalışmaya çağırıyor" dedi.

İsrail, ABD'yi bilgilendirdi mi?

İsrail yönetiminden ve ordusundan henüz bir açıklama yapılmazken, konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak Reuters’a yaptığı açıklamada, İsrail’in bu sabahki saldırısıyla ilgili ABD’yi bilgilendirdiğini söyledi.

Capri adasındaki G7 toplantılarına evsahipliği yapan dönem başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de, bugün yaptığı basın toplantısında, ABD'nin "son dakikada bilgilendirildiğini" söyledi; ancak ayrıntı vermedi.

Tajani'den dakikalar sonra basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise haberleri teyit etmekten kaçınarak, Washington'un herhangi bir saldırı operasyonuna dahil olmadığını ve bölgedeki gerilimi azaltmaya kararlı olduğunu söyledi.

Blinken, "ABD'nin herhangi bir saldırı operasyonunda yer almadığını söylemek dışında bu konuda konuşmayacağım" dedi.

Blinken, "Bizim odaklandığımız, G7'nin odaklandığı ve yine açıklamamıza ve konuşmamıza da yansıyan şey, gerilimi düşürmek ve olası çatışmalardan uzak durmak için yaptığımız çalışmalar" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, basın toplantısında kendisine konu hakkında birkaç kez soru sorulduğunda neredeyse kelimesi kelimesine aynı yanıtı tekrarladı.

Biden yönetimi dün, İran’a karşı insansız hava aracı üretimini ve balistik füze programını hedef alan yeni yaptırımlar açıklamıştı.

Associated Press (AP) haber ajansı ise, İsrail’in İran’a doğrudan saldırıp saldırmadığının belirsiz olduğunu ancak İran’ın bu sabah erken saatlerde insansız hava araçlarını düşürdüğünü aktardı.

Bu olayın İsrail’in İran’a yönelik olası misilleme saldırısı endişelerini arttırdığını aktaran ajans, “İranlı yetkililerin saldırı olasılığını kabul etmemesi ve İsrail ordusunun soruları yanıtsız bırakmasıyla İran’ın saldırıya uğrayıp uğramadığı belirsiz” yorumunda bulundu.

"Fidan, İran Dışişleri Bakanı ile görüştü"

Saldırı Ankara'yı da hareketlendirdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın bugün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştüğü bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Tahran'ın talebi üzerine yapılan telefon görüşmesinde bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan da son gelişmelerle ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

"İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliği’ne yaptığı uluslararası hukuka aykırı saldırıyla başlayan gerilimin, son gelişmelerin ardından kalıcı bir çatışmaya dönüşme riski bulunmaktadır" denilen açıklamada, gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında,"Tüm tarafları, daha büyük bir çatışmaya yol açabilecek adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz. Uluslararası toplumun önceliği, Gazze’deki katliamın durdurulması ve Filistin devletinin kurularak bölgemizde kalıcı barışın sağlanması olmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

"İsrail, Suriye'deki hava savunma sistemini hedef aldı"

Bu arada, Suriye'nin devlet haber ajansı SANA'nın askeri bir açıklamadan aktardığına göre İsrail, güneyindeki hava savunma birimini hedef alan ve maddi hasara yol açan bir füze saldırısı gerçekleştirdi.

Suriye'nin bu bölgesi, İsfahan'ın hemen batısında, yaklaşık 1,500 kilometre uzaklıkta ve İsrail'in doğusunda yer alıyor.

İran İsrail’in kendisine saldırması halinde büyük ve sert karşılık vereceği uyarısında bulunmuştu. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan Perşembe akşamı CNN televizyonuna verdiği özel röportajda, İsrail’in İran’ı vurması halinde “maksimum düzeyde” karşılık vereceklerini söylemişti.

İsrail, İran'ın Şam'daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general toplam yedi kişi ölmüştü.

Tahran tarafı ise, geçen hafta İsrail'e karşılık vererek, İsrail'e dron ve füzelerle saldırmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG