Erişilebilirlik

İran Kürt Bölgelerine Baskıyı Arttırıyor


İran güvenlik güçleri Mahsa Amini’nin ölümünün ardından başlayan ülke genelindeki protestoları bastırmaya devam ederken, Kürt bölgelerine yönelik baskılarını arttırıyor.

Reuters haber ajansı, İran’ın halk ayaklanmalarının bastırılmasında ön saflarda yer alan ve Devrim Muhafızları'nın alt örgütlenmesi olarak bilinen Besic milislerinin gece boyunca süren ve yedi kişinin öldürüldüğü Kürt bölgelerindeki protestolarda görevlendirdiğini aktardı.

Sosyal medyada yer alan videolarda Besic milislerinin Kürt bölgelerindeki göstericileri dövdüğü görülüyor.

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, yüzlerce çevik kuvvet polisinin ve Besic güçlerinin protestocularla çatışmak üzere diğer vilayetlerden Kürt bölgelerine getirildiğini söyledi.

Görgü tanığı, "Besic güçleri, protestocu olmasa bile insanlara, evlere ateş ediyor" dedi ve öldürülen insanların cesetlerinin sokaklarda kalmaması için evlere taşındığını anlattı.

Kürt nüfusun yoğun olduğu İran’ın Sanandaj şehrinde ise çevik kuvvet polislerinin evlerde arama yaptığı ve çok sayıda genci tutukladığı aktarılıyor.

Devrim Muhafızları'na bağlı Besic gönüllülerinin sayısının 1 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Bu arada aktivistler, bugün İran'da çoğunlukla Araplar'ın yaşadığı Huzistan vilayetinde protesto çağrısında bulundu.

Tahran’daki ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra geçen ay hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kökenli Mahsa Amini’nin ölümü, ülke genelinde ve dünyada protestolara neden olmuştu.

İnsan hakları örgütleri İran güvenlik güçlerinin protestolara yönelik baskılarında şimdiye kadar 200’den fazla kişinin öldüğünü bildiriyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG