Erişilebilirlik

"İran'la Görüşmelerde Gelecek Hafta Anlaşma Sağlanabilir"


İran nükleer anlaşmasını canlandırmak için yapılan görüşmeleri yürüten Avrupa Birliği yetkilisi Enrique Mora, görüşmelerin bir sonraki turunda anlaşma sağlanacağına inandığını söyledi. Yeni tur görüşmeler önümüzdeki hafta başlayacak.

Mora, İran’la yapılan beşinci tur görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bir sonraki turun sonunda bir anlaşmaya varacağımıza eminim” dedi.

Mora’nın açıklamasına rağmen görüşmeye katılan İngiliz, Fransız ve Alman diplomatlar temasların sonunda daha temkinli ifadeler kullandı.

E3 olarak bilinen üç Avrupa ülkesinin diplomatları, yaptıkları ortak açıklamada, “İlerleme sağladık ve gelecekte yapılacak anlaşmaya dair önemli kısımları ayrıntılı olarak ortaya çıkardık ancak önümüzde zor kararlar kısmı bulunuyor. Elbette 'her konu üzerinde anlaşmaya varılmadan hiçbirşey bitmemiştir' ilkesine göre hareket ettik” ifadelerini kullandı.

Diplomatlar buna karşın bir an önce anlaşma sağlamanın da önemine dikkat çekerek önümüzdeki hafta başlayacak yeni tur görüşmeleri işaret etti.

İran’da 18 Haziran’da yapılacak seçimler öncesinde görüşmelerin yeni turuna başlanması önem taşıyor. AB’li diplomatlar görüşmeler kapsamında İran ve ABD arasında da mekik diplomasisi yürütüyor. ABD heyeti görüşmelerin yapıldığı otelin yakınındaki bir başka otelde konaklıyor. Tahran yönetimi şu aşamada ABD heyetiyle aynı masaya oturmayı reddediyor.

ABD, 2015 yılında imzalanan anlaşmadan 2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump’ın kararıyla tek taraflı olarak çekilmiş ve İran’a yönelik yeni yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. İran anlaşmaya tam olarak geri dönmek için tüm yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG