Erişilebilirlik

İran:Nükleer Malzeme Dışarı Gönderilmeyecek


Isfahar kenitdeki nükleer tesiste uranyum yakıtı üreten İranlı teknisyenler
Isfahar kenitdeki nükleer tesiste uranyum yakıtı üreten İranlı teknisyenler
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Tahran’ın nükleer malzemesinin ülke dışına transfer etmeyeceğini açıkladı.

Abbas Aragçi İran devlet televizyonunda yaptığı açıklamada zenginleştirilmiş uranyumun ülke dışına çıkarılmasının Tahran için bir “kırmızı çizgi” olduğunu belirtti.
İranlı bakan bu açıklamayı taraflar İran’ın nükleer sorunu çözmeyi amaçlayan görüşmelere hazırlanırken yaptı.

Cenevre’de Salı günü başlayacak görüşmeler öncesi dünya güçleri İran’dan yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu ülke dışına göndermesini istemişti. Bu düzeyde zenginleştirilmiş uranyum nükleer silah üretme yolunda kullanılıyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı dünya güçlerinin transfer talebini reddetti ancak Tahran’ın uranyum zenginleştirme “düzeyini “müzakere etme sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Amerika’nın İran’ın son yakınlaşma çabalarından cesaretlendiğini ancak sözler değil eylemlerin önem taşıdığını söylüyor.

Kerry, bu yıl başında P5+1 denilen Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi Almanya’nın İran’ı uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmeye son vermeye ve nükleer tesislerinden birinde zenginleştirme çalışmalarını durdurmaya çağırdığını ancak hala yanıt alamadığını belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif bu çağrının artık geçerli olmadığını ve P5+1 grubunun Salı günü yapılacak görüşmelere “yeni bir bakış açısıyla” gelmesi gerektiğini savundu.

İran nükleer programının barışçı olduğunda ısrar ediyor ve uluslararası topluluğun uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmadığı için koyduğu ekonomik yaptırımları kaldırmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG