Erişilebilirlik

"İran Protestolarında En Az 500 Kişi Öldü"


Merkezi ABD’de bulunan insan hakları gözlem grubu HRANA'ya göre İran'da protestoların başladığı Eylül ayından bu yana en az 500 kişi öldü.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA) ölenlerin 69'unun 18 yaşın altında olduğunu bildirdi. Yetkililer 18 bin 400'den fazla kişiyi de gözaltına aldı.

Protestolar dün de devam etti ve aralarında itfaiyeciler ile Tebriz'deki bir çimento şirketinde çalışan işçilerin de bulunduğu sendika çalışanları gösterilere katıldı.

Film yapımcıları Tahran'daki Evin hapishanesi önünde toplandı ve uluslararası çapta tanınan oyuncu Taraneh Alidoosti'nin tutuklanmasını protesto etti.

Sanatçı, gösterilere destek vermiş ve elinde "Kadın, yaşam, özgürlük" yazan bir pankartla verdiği pozu sosyal medyadan paylaşmıştı.

Devlet basını 17 Aralık'ta, Alidoosti'nin ülke genelindeki protestolarla ilgili yalan haber yaymakla suçlandığını bildirdi.

İran'da gösteriler 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlamıştı. Amini, İslam kurallarına uygun giyinmediği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG