Erişilebilirlik

İran ve Türkiye’den Katar’a Gıda


İran, Katar’a en az 4 kargo uçağı dolusu gıda ürünü gönderdi. İran Havayolları Sözcüsü Şahruk Nuşabadi, en büyük tedarikçilerinin ithalata bağımlı ülkeyle bağlarını kesmesin ardından İran’ın Katar’a gıda göndermeye devam edeceğini açıkladı.

Türkiye de, Suudi Arabistan’ın Katar’ın gıda ürünlerinin çoğunu ithal ettiği tek kara sınırını kapatmasının ardından Katar’a gıda göndereceğini açıkladı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, cihat yanlısı militanları ve İran’ı desteklediği gerekçesiyle Katar’la ilişkileri kesmişti. Katar ise bu suçlamaları şiddetle yalanlıyor. Amerika Başkanı Donald Trump da Katar’ı sert eleştirmişti.

Katar, bu suçlamaları çürütmek için, 11 Eylül saldırıları sırasında ABD’nin adalet bakanı olan John Ashcroft’un hukuk firmasıyla 2,5 milyon dolar karşılığında anlaşmıştı.

Tillerson ve Çavuşoğlu Katar’ı görüştü

Bu arada gerginlik ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumartesi gecesi telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede iki bakan, Katar’la Körfez komşuları arasındaki gerilimi konuştu.

Tillerson Körfez ülkelerine, “gerilimi daha fazla tırmandırmama” ve Katar’a uyguladıkları ablukayı yumuşatma çağrışı yapmıştı.. Amerikalı bakan, gerilimin istenmeyen insani sonuçlara yol açtığı ve IŞİD’e karşı savaşı etkilediği uyarısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Katar’a yaptırımların tamamen kaldırılması gerektiğini vurgulamış ve Türkiye olarak Katar’a desteklerini sürdüreceklerinin sözünü vermişti.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG