Erişilebilirlik

İran yeni hipersonik füzesini tanıttı


İran, yetkililer tarafından ülkenin ilk yerli üretim hipersonik füzesi olarak nitelendirilen füzesini tanıttı. İran resmi haber ajansı IRNA, füze haberini duyururken ülke medyasında da Fettah ismi verilen füzenin fotoğrafları yayımlandı.

Basında yer alan fotoğraflarda, füzenin duyurusuyla ilgili toplantıya İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Cumhuriyet Muhafızları Elit Grubu’nun komutanlarının da yer aldığı görüldü.

İran’ın hava gücü konusundaki biriminin yöneticisi Emirali Hacızade konuya ilişkin devlet medyasına yaptığı açıklamada, “Güdümlü Fettah füzesi bin 400 km menzile sahip ve tüm savunma kalkanlarına sızma kapasitesine sahip” değerlendirmesinde bulundu.

İran devlet televizyonunda yer alan haberde de “Fettah füzesinin düşmanların gelişmiş füze savunma sistemlerini hedef alabileceği ve füze alanında büyük bir sıçrama olduğu” ifade edildi.

Haberde ayrıca bu hipersonik füzenin “ABD ve Siyonist İsrail’in Demir Kubbe isimli gelişmiş füze savunma sistemlerini de alt edebileceği” iddia edildi. Fettah füzesinin maksimum hızının saatte 15 bin kilometre olduğu ifade edildi.

ABD ve Avrupa’nın muhalefetine karşın İran füze savunma sistemini geliştirmeye devam edeceğini söylüyor. Ancak bu noktada bazı Batılı askeri uzmanlar İran’ın mevcut füze kapasitesini abarttığını düşündüklerini de dile getiriyorlar.

Hipersonik füzeler sesten beş kat daha hızlı yol alabiliyorlar ve bu onların havada vurulmasını daha karmaşık ve zor hale getiriyor. İran, geçen sene yaptığı bir açıklamada da atmosferin dışına ulaşarak burada manevra yapabilen bir hipersonik füze geliştirdiğini belirtmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’yi İran’la varılan nükleer anlaşmadan çekmesinin ardından İran’ın füze geliştirme programına ilişkin kaygılar daha da artmıştı. Joe Biden döneminde ABD’nin yeniden nükleer anlaşmaya dönmesi ve İran’la uzlaşı sağlanması konusundaki görüşmelerde de geçen yıl Eylül ayından bu yana bir ilerleme sağlanamadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG