Erişilebilirlik

İran’da Bir Kişi Daha İdam Edildi


İran, ülkeyi saran hükümet karşıtı protestolarla bağlantılı bir idam cezasının daha infaz edildiğini açıkladı.

Yargıya bağlı Mizan haber ajansına göre, 23 yaşındaki Mecid Rıza Rahnavard bugün Meşhed kentinde "halkın önünde" asıldı.

Mizan ajansının açıklamasında, "Mecid Rıza Rahnavard bu sabah kutsal Şii kenti Meşhed'de halkın önünde asıldı. İki güvenlik gücü mensubunu bıçaklayarak öldürdükten sonra 'Allah’a karşı savaş açmak' suçundan idama mahkum edildi" denildi.

Aktivist haber hesabı “1500Tasvir” de sosyal medyadan, "Rahnavard'ın ailesini sabah 07.00'de aradılar ve Behesht-e Reza mezarlığına gitmelerini söylediler. 'Çocuğunuzu infaz ettik ve gömdük' dediler” paylaşımında bulundu.


İran’da protestolarla bağlantılı ilk idam cezası geçen hafta infaz edilmişti. Bir güvenlik görevlisini bıçakla yaralamaktan ve Tahran'da bir caddeyi kapatmaktan suçlu bulunan Muhsin Şekari asılarak idam edilmişti.

Üçüncü ayına giren ülke çapındaki protestolar, 22 yaşındaki İranlı Kürt kadın Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de sıkı kıyafet yasalarını uygulayan ahlak polisinin nezaretinde ölmesinin ardından patlak vermişti.

İnsan hakları grupları “İran’da protestocuların adil yargılama yapılmadan düzmece davalar sonucunda ölüm cezasına çarptırıldığı” uyarısında bulunuyor.

Merkezi Norveç'te bulunan İran İnsan Hakları örgütünün direktörü Mahmud Amiry-Moghaddam, sosyal medyadan, "Rahnavard, adil olmayan bir süreç ve göstermelik bir yargılamanın ardından, zorlama itiraflara dayanılarak idama mahkum edildi. Binlerce protestocu gözaltına alındı ve bir düzine ölüm cezası verildi. Protestocuların topluca infaz edilmesi yönünde ciddi bir risk var" diye yazdı.


İran'ın dini kurumlarına karşı kadınların öncülüğünde düzenlenen protestolar, 13 Eylül'de başörtüsünü "uygunsuz" taktığı iddiasıyla ahlak polisi tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltında ölmesiyle başladı.

Gösteriler 31 vilayetin 161'ine yayılmış durumda ve 1979 devriminden bu yana İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik en ciddi tehditlerden biri olarak görülüyor.

İran liderleri protestoları ülkenin dış düşmanları tarafından kışkırtılan "ayaklanmalar" olarak tanımlıyor.

İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (HRANA) göre şu ana kadar en az 488 protestocu güvenlik güçleri tarafından öldürüldü ve 18 bin 259 kişi de gözaltına alındı.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG