Erişilebilirlik

İran'daki Tutuklular İçin Obama'ya Çağrı


İran'daki Tutuklular İçin Obama'ya Çağrı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

İran’da tutuklu bulunan ya da kayıp olan Amerikan vatandaşlarının aileleri, İran’ın nükleer programına ilişkin müzakereler sırasında yakınlarının serbest bırakılmasını talep etmesi için Obama Yönetimi’ne çağrıda bulunuyor.

Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde duruşmalar kamuoyuna yapalı yürütülüyor.

Washington Post gazetesi muhabiri Jason Rızayan, casusluk suçlamasıyla 300 günden fazla tutuklu kaldıktan sonra mahkemeye çıkarıldı.

Kardeşi Ali, Kongre üyelerine, casusluk suçlamalarının asılsız olduğunu anlattı: “Çok açık konuşacağım. Jason’a yönelik suçlamalar asılsızdır. Kardeşim İran’ın iç ve dış politikasıyla ilgili yazılar kaleme aldı ancak bu, tüm dünya tarafından yasal kabul edilen gazetecilik mesleğinin bir parçasıdır.”

Amerikalı Robert Levinson ise 2007’de İran’da kayboldu. Ailesi, Levinson’ın Amerikan tarihinde en uzun süre rehin tutulan kişi olduğunu söylüyor.

Aile, İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin Levinson’un serbest bırakılmasıyla sonuçlanmasını umuyor.

Daniel Levinson, “Nükleer programa ilişkin müzakerelerin babamı sağ salim kurtarmak için elimize geçen en iyi fırsat olduğuna inanıyoruz. Amerikalı yetkililer önümüzdeki haftalarda yapacakları görüşmelerde bu konuya da ağırlık vermeli” şeklinde konuşuyor.

Rahip Said Abedini, 2012’de İran’da İncil konulu toplantı düzenlediği gerekçesiyle tutuklandı. Eşi, toplantının İran yasalarına aykırı olmadığını vurguluyor: “Said işkence gördü. Tutukluluğunun ilk aylarında feci şekilde dövüldü, iç kanama geçirdi. Başka bir hapishaneye gönderildi.”

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu üyeleri İran’da tutulan tüm Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması için bir önerge hazırladı.

Komisyon Başkanı Ed Royce, “Bu komisyon, İran’da hapsedilen tüm vatandaşlarımızın aileleriyle dayanışma içinde. Neler yaşadığınızı hayal bile edemeyiz. Öfkenizi paylaşıyoruz. Yaşadığınız hayalkırıklığını anlıyoruz” diyor.

Komisyon üyelerine göre rehinelerin serbest bırakılmaması, bu ayın sonunda tamamlanması planlanan nükleer anlaşmanın koşullarına uyma konusunda İran’a güvenilemeyeceğinin bir göstergesi olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG