Erişilebilirlik

İran'la Anlaşma Kongre'nin Gündeminde


İran'la Anlaşma Kongre'nin Gündeminde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Amerikan Kongresi’nin İran’la imzalanan nükleer anlaşmayı geri çevirme şansı kalmadı. En azından reddetse bile, Başkan Obama’nın vetosunu geri çevirebilecek sayıda senatör yok. Normalde Başkan vetosunu aşabilmek için 100 senatörden üçte ikisinin oyu gerekiyor. 40 senatör anlaşmaya destek vereceğini söylüyor.

Yaz tatilinden sonra senatörler yasama dönemine başladı. Önlerinde oylanmayı bekleyen acil bir konu var.

Demokrat Senatör Richard Durbin, “Burada sorulması gereken İran’ın nükleer silah sahibi olup olamayacağı” şeklinde konuşurken, Cumhuriyetçi Senatör Bob Croker, “Ben bu anlaşmanın yürürlüğe konmasına karşıyım” diyor.

En şahin Cumhuriyetçi politikacı bile, anlaşmayı engelleyecek oy çokluğundan yoksun olduklarını inkar etmiyor. Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada anlaşmanın reddedileceği kesin. Ama Başkan Obama veto edeceğini söylediği için Senato’dan çıkacak sonuç farklı olabilir.

Demokrat Senatör Harry Reid, “Senato’da 60 oy gerek” diyor.

Demokrat Partililer nihai oylamayı genel kurula getirmeden önce Senato’nun 5’te 3 çoğunluğunu gerektirecek bir ön oylama yapmak istiyor. Eğer İran’la nükleer anlaşmanın destekçileri biraraya gelirse, nihai oylamanın genel kurula bile gelmesini engelleyebilirler. Bu da Kongre ağırlığını koyamadan anlaşmanın yürürlüğe girmesi anlamına geliyor.

Senato çoğunluk lideri Mitch McConnell, “Senato formalite bir engellemenin arkasına gizlenmemeli. Tüm senatörlere, nihai oylamayı önleyecek girişimlere karşı çıkma çağrısı yapıyorum. Amerikan halkına ve Kongre’ye tanınan bu kadar önemli söz hakkı ellerinden alınmamalı” şeklinde konuşuyor.

Beyaz Saray veto gücüne sahip de olsa, Kongre’den alacağı hayır oyu yıpratıcı olabilir.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, “Anlaşmaya destek veren Kongre üyelerinin, aynı Kongre çatısında anlaşmayı engelleyici girişimlere karşı gerekli adımları atacaklarını umuyoruz” diyor.

Kongre’den çıkan sonuç ne olursa olsun, Başkan aday adaylarının da öne çıkmasıyla İran’la varılan nükleer anlaşmanın daha uzun süre Washington’da tartışmalara konu olması kaçınılmaz görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG