Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmeler Başladı


İran'la Nükleer Görüşmeler Başladı
İran'la Nükleer Görüşmeler Başladı

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Sait Celili Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Catherine Ashton ve batılı diplomatlarla bir araya geldi

İran’la Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya (P5+1) arasındaki görüşmeler Cenevre’de başladı.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Sait Celili Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Catherine Ashton ve batılı diplomatlarla bir araya geldi. Müzakereler iki gün sürecek.

Görüşmelerden netice alınması beklenmiyor. Ancak uzmanlar Cenevre’deki görüşmelerin taraflar arasında diyalogun yeniden başlatılması açısından önemli olduğunu vurguluyor.

İran Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Ali Ekber Salihi, dün, “sarı pasta” olarak adlandırılan yoğunlaştırılmış uranyum oksit üreterek nükleer enerjide tamamen “kendi kendine yeterli hale geldiklerini” açıkladı. İran devlet televizyonunda açıklama yapan Salihi miktar konusunda bilgi vermedi.

Londra’daki Uluslararası Stratejik Etüdler Enstitüsü uzmanlarından Mark Fitzpatrick, İran’ın nükleer programında kendi kendine yeterli olabileceği iddialarını yalanladı. Fitzpatrick, İran’ın bu aşamaya gelebilmesi için daha iyi uranyum cevherlerine sahip olması gerektiğini söyledi.

Mark Fitzpatrick, uzmanların, İran’ın zaten sarı pasta üretimi yapabildiğinden haberdar olduğunu ama üretimin son derece az olduğunu söyledi.

Bu arada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, “sarı pasta” açıklamasının İran’ın niyeti konusunda duyulan kuşkuları yeniden alevlendirdiğini ve kaygıları arttırdığını söyledi.

Batılı ülkeler İran’ın nükleer silah edinmeye çalıştığından kuşkulanıyor. İran hükümeti bu iddiayı reddediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG