Erişilebilirlik

İran'la Nükleer Görüşmelere 7 Nisan'da Devam


AB dışpolitika temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Viyana'da ortak açıklama yaparken
AB dışpolitika temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Viyana'da ortak açıklama yaparken
İran ve 6 dünya gücünün temsilcilerinin Tahran’ın nükleer programıyla ilgili Viyanaa’da düzenlediği iki günlük toplantı sona erdi.
Toplantı sonrası görüşmelerin "elle tutulur ve yararlı" olduğu belirtilerek müzakerelere 7 Nisan’da yine Viyana’da devam edilmesinin kararlaştırıldığı açıklandı.

Avrupa Birliği dışpolitika temsilcisi Catherine Ashton ortak açıklamayı okurken görüşmelerde ele alınan ana maddeleri İran’ın uranyum zenginleştirme programı, Arak’ta inşası planlanan ağır su reaktörü ve Batı ülkelerinin İran’a uyguladığı yaptırımlar olarak sıraladı;başka bilgi vermedi.

Üst düzeyde bir Amerikalı yetkili İran’la 6 dünya gücü arasında uranyum zenginleştirme ve Arak ağır su reaktörü ile ilgili görüş ayrılıklarının giderilmesinin zor olacağını söyledi.
Batılı ülkeler Arak’taki reaktörün silah yapımında kullanılabilecek düzeyde işlenmiş plütonyum üretmesinden endişe duyuyor.

Yetkili yine de tüm tarafların daha önceden belirlenen 6 aylık anlaşma sınırı dolmadan bir uzlaşmaya varma çabası gösterdiklerini vurguladı.

İran ile, Amerika, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya arasında sürdürülen görüşmeler sonrasında geçen yıl bir ara anlaşmaya varılmış ve İran’ın nükleer faaliyetlerini azaltması karşılığı ülkeye uygulanan yaptırımların kısmen hafifletilmesi kararı alınmıştı.

Amerika’da önemli sayıda senatör varılacak anlaşmanın bazı “temel ilkeleri” içermesi çağrısında bulunuyor.

Başkan Obama’ya mektup yollayan 83 senatör İran’a nihai bir anlaşmaya varılmazsa daha da ağır yaptırımlarla karşılaşacağının açık biçimde anlatılmasını istedi.

Senatörler İran’ın görüşmeler sürerken yaptırımları delme yolları bulmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtti. İran ise ekonomisine zarar veren yaptırımların nihai anlaşmada tümüyle kaldırılmasını istiyor.

Senatörlerin mektubunda ayrıca İran’ın Firdevs ve Arak gibi zenginleştirme tesislerine sahip olmak için geçerli bir nedeni bulunmadığı da savunuldu.

Batılı devletler inşaatın süren Arak’ın yeterli şekilde değişime uğrayarak bomba yapımı riski yaratmamasını istiyor. İran ise santralin ne olursa olsun yalnızca tıbbi tedavilerde kullanılacak radyo izotopları üretiminde kullanılacağını önesürüyor.

Batı İran’ın nükleer zenginleştirme programın silah yapımı için kullanacağından kuşku duyarken İran programının barışçı olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG