Erişilebilirlik

Alman Dışişleri Bakanı Takas Sistemi İçin Tahran'da


Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüştü
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Amerika ambargosuna karşı İran’la alışverişlerde takas bazlı ödeme sistemi konusunda açıklamalarda bulundu. İran'ın başkenti Tahran'ı ziyaret eden Maas, sistemin kısa süre içerisinde işler hale gelmesi gerektiğini söyledi.

Heiko Maas, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’le biraraya geldi. Maas, İran nükleer anlaşmasının devamı ve Washington ile Tahran rasındaki tansiyonun düşürülmesi girişimleri kapsamında temaslarda bulundu.

Alman Dışişleri Bakanı, takas sistemi konusunda da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu yeni bir enstrüman ve dolayısıyla onu işletmek çok kolay değil. Ancak tüm yasal gereklilikler yerine getirildi ve yakın bir süre içerisinde onu kullanabileceğimizi varsayıyorum” dedi.

Takas sistemiyle amaç nükleer anlaşmayı uygulamak

Amerika’nın nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran’a yönelik yeni ambargolar uygulamaya başlamasının ardından anlaşmada imzası bulunan Fransa, İngiltere ve Almanya, Instex adı verilen yeni bir sistem oluşturdular.

Üç ülke oluşturulan bu takas sistemi sayesinde, İran’la birlikte altına imza koydukları nükleer anlaşmanın gereklerini yerine getirmeye çalışıyorlar.

Her ne kadar İran, Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü olarak bilinen sistemle tam olarak uyumlu bir sisteme sahip olmasa da üç ülke, yeni kurulan takas sistemi Instex’in, bu görev gücünün yasal şartlarıyla örtüşmesini istiyor.

İran’a gitmeden önce Irak’ta temaslar bulunan Alman Dışişleri Bakanı burada da İran’la bölge ülkeleri arasındaki sorunlar ve gerilim konusunda da uyarılarda bulundu. İran’la yaşanacak bir çatışmanın tüm Ortadoğu’yu tehdit edeceğini söyledi.

Tahran: ''Çabalar yetersiz''

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi’yse yaptığı açıklamada Avrupalı ülkeleri eleştirdi ve Amerika’nın çekilmesinin ardından nükleer anlaşmanın devamı konusunda yeterli çabayı göstermediklerini söyledi. Musavi, “Şu ana kadar biz Avrupalıların İran’ın çıkarlarına yönelik pratikte somut adımlar attıklarını görmedik. İran nükleer anlaşma şartlarının dışındaki bir konuyu müzakere etmeyecektir” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG