Erişilebilirlik

Irkçı Dava Sanığından Özür ve İtiraf


Aşırı sağcı terör örgütü NSU'nun ikibuçuk yıldır süren davasında, dün baş sanık Beate Zschaepe’nin suskunluğunu bozarak, yazılı açıklamayla ifade vermesinin yankıları sürüyor. Hemen hemen tüm Alman gazeteleri konuyu manşetlerde işlerken, yapılan yorumlarda NSU eylemlerini önceden bilmediğini iddia ederek masum olduğunu kanıtlamaya çalışan Beate Zschaepe’nin ifadesinin inandırıcı bulunmadığı belirtiliyor.

2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU davasında örgüt üyesi olmakla suçlanan Zschaepe avukatı tarafından okunan 53 sayfalık ifadesinde, çok zor bir çocukluk dönemi geçirdiğini, işlenen cinayetlerin planlanması ve uygulamasına katılmadığını ve ailesi olarak gördüğü NSU’nun diğer bilinen üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt’a olan aşkından işlenen cinayetleri kimseye anlatamadığını iddia etti.

Cinayetleri hep günlerce, hatta aylarca sonra öğrendiğini iddia eden ve seri cinayetlerde kullanılan Ceska silah konusuna hiçbir açıklık getirmeyen Zschaepe, hapise girmekten korktuğu için bir türlü teslim olmaya cesaret edemediğini de açıkladı. Yapılan yorumlarda 249. duruşmada sessizliğini bozan Zschaepe’nin masum havasına bürünerek, kendini acındırmayı hedeflediği belirtiliyor. 40 yaşındaki Zschaepe, NSU’nun imzası bulunan cinayetlerde, birçok kişinin ağır şekilde yaralanmasına yol açan bombalı saldırılarda ve banka soygunlarında hukuki sorumluluğu olmadığı öne sürerek, ‘kendimi 10 cinayet ve 2 bombalı saldırıyı engelleyemediğim için ahlaki olarak sorumlu hissediyorum. Kurbanlardan içtenlikle özür dilerim’ şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Ancak duruşmaya katılan NSU’nun kurbanlarından Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık, özrü ‘yüzsüzlük’ olarak tanımladı. Gamze Kubaşık, ‘Verdiği ifade ile açık soruların hiç birini cevaplamadı. Bu açıklamasıyla sadece kendini sorumluluktan sıyırıyor. Ben bu ifadenin tek kelimesine inanmıyorum’ dedi. Zschaepe’nin kendisiyle birlikte yargılanan öteki dört sanığının avukatlarının sorularına yazılı cevap vereceğini, ancak kurban ailelerin avukatlarının sorularını yanıtlamayacağını söylemesi de büyük tepkiye neden oldu. 9 Haziran 2004 tarihinde Köln Mülheim'deki Türk dükkanlarıyla ünlü Keup Caddesi'ne düzenlenen çivili bombalı saldırının mağdurlarından Uğur Yiğitbaş'ın avukatı Mustafa Kaplan, Beate Zschaepe’nin ‘tamamen inandırıcılıktan uzak, yalanlar üzerine kurulmuş bir ifade’ verdiğini belirterek, sonuçta ‘terbiyesizlik’ yaptığını söylüyor.

Davayı izleyen hukukçular Beate Zschaepe'nin bütün suç ve sorumluluğu ölen iki kişinin üzerine atarak, kendini masum gösterme taktiğinin altında cezasının hafifletmesi amacının yattığını düşünüyor. Ancak ifadelerle hukuksal olarak davanın gidişatını değiştirecek yeni bir durumun oluşmadığı da vurgulanıyor. Beate Zschaepe’nin dünkü ifadesinden sonra mahkeme bugün için planlanan duruşmayı iptal etti ve davaya önümüzdeki Salı günü devam edileceğini belirtti.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG