Erişilebilirlik

Irma Kasırgası'nın Bilançosu Hesaplanıyor


Irma Kasırgası Florida’da Milyonları Elektriksiz Bıraktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi, Irma Kasırgası’nın Pazartesi günü etkisini azaltarak tropik fırtınaya dönüştüğünü ve Florida’nın kuzeyiyle Georgia eyaletinin güney kesimlerine ilerlediğini bildiriyor.

Ancak uzmanlar, kasırga nedeniyle suların yükselmesinin şehirlerin sokaklarını adeta akarsuya dönüştürdüğü ve bu durumun da hayati tehlike yaratmayı sürdürdüğü uyarısı yapıyor.

Kasırga merkezi ayrıca Florida, Georgia’nın güneydoğusu ve Güney Carolina’da Pazartesi gecesi boyunca yer yer hortum yaşanabileceğini kaydetti.

Bu arada Florida Fort Lauderdale'de yağma görüntüleri kameralara yansıdı.

Florida'da Yağma
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

Irma Kasırgası, Pazar gecesi saatte 155 km hıza sahip rüzgarlarla ilerlemeye devam etti.

Irma Kasırgası’nın Amerika kıyılarına ulaşmadan önce büyük yıkıma neden olduğu Karayipler, saatte 185 km hızla esen rüzgarın eşlik ettiği Jose Kasırgası’na hazırlanıyor. Ancak Jose’nin etkisinin hafta ortasına doğru zayıflaması bekleniyor. Uzmanlar Jose Kasırgası’nın Hispaniola, Bahamalar ve Turks and Caicos adalarını etkilemesini tahmin ediyor.

Irma Kasırgası, Amerika’nın nüfusu en kalabalık üçüncü eyaleti olan Florida’da büyük zarara neden oldu.

6 milyonun üzerinde ev ve işyerine elektrik verilemiyor. Yetkililerin, onarım çalışmalarının haftalar sürebileceğini belirtiyor..

Irma Kasırgası, Pazar günü erken saatlerde Florida’nın Key Adaları’nı vurdu. Akşam saatlerine gelindiğinde ise Tampa, St. Petersburg gibi eyaletin batısında yer alan iki büyük kentin cadde ve sokakları, yer yer 3 metre yüksekliğe ulaşan dalgaların etkisi altına girdi.

Başkan Donald Trump, Florida’yı doğal afet bölgesi ilan etti ve kasırga mağdurlarına verilecek federal yardımların hızla iletilmesi için gereken bildiriyi imzaladı.

Trump bugün 11 Eylül etkinliği sırasındaki konuşmasının başında Irma Kasırgası'na değinerek, kasırgadan etkilenlenlere yardım için federal hükümetin tüm kaynaklarını seferber ettiklerini söyledi.

Eyalet genelinde 200 binden fazla kişi acil geçici barınaklara sığındı. İrma'nın Amerika'yı ilk etkilemeye başladığı Cumartesi gününden bu yana 9 binin üzerinde uçuş seferi iptal edildi. Florida'daki bazı büyük havaalanları bugün de kapalı kalmayı sürdürüyor. Ülkenin en işlek havaalanı olan Atlanta'daki uluslararası havaalanında da 800 civarında uçuş iptal edildi.

Georgia eyaletinin kıyı kenti Savannah'da tahliyeler oldu.

Irma'nın Amerika'da can kaybına yol açtığı yönünde bir haber henüz gelmedi ancak ciddi oranda maddi hasar oluştu. Florida'da bazı evler ve araçlar sulara gömüldü, ağaçlar yıkıldı, tekneler karaya sürüklendi.

Hasarın boyutu günün ağarması ve suların çekilmesiyle daha net anlaşılacak. Florida'da arama kurtarma çalışmaları devam ederken, çalışmalara 10 binin üzerinde askeri personel de katılıyor.

Irma'nın Georgia'dan sonra Alabama, Mississippi ve Tennessee'de de etkisinin görülmesi bekleniyor.

Irma Kasırgası'nın Karayipler’de yarattığı yıkımda da en az 36 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Antigua ve Barbuda adalarının Başbakanı Gaston Browne, bölgedeki binaların yüzde 95’inin yerle bir olduğunu ya da hasar gördüğünü açıkladı.

Amerika’ya bağlı özerk Karayip adası Porto Riko’da ise elektrik şebekesinde kasırganın yarattığı hasarın bir milyondan fazla kişiyi karanlıkta bıraktığı bildiriliyor. Adanın elektrik şebekesini tamir etmenin 6 ay sürebileceği belirtiliyor.

Amerikan Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle St. Thomas ve St. Maarten adalarından çoğu ABD vatandaşı olan binden fazla kişi, Porto Riko’ya tahliye edildi.

Amerikan Savunma Bakanlığı, Porto Riko ve Virgin Adaları'ndaki kurtarma çalışmalarına yardım için Deniz Kuvvetleri’ne ait gemi ve uçakların görevlendirildiğini açıkladı. Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar da Karayipler’de büyük hasar gören adalara tahliye uçuşları yaptı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG