Erişilebilirlik

İşçiler Toplu Tepki Gösterdi AKP Şimdilik Geri Adım Attı 


Türkiye’de iktidar bloğu AKP – MHP, sendikalarca yürütülen temaslar üzerine işçiler açısından emeklilik, kıdem tazminatı, sigortalılık açısından ciddi hak kayıplarına yol açacak yasal hükümlerden şimdilik geri adım atmaya karar verdi.

İşçiler Toplu Tepki Gösterdi AKP Şimdilik Geri Adım Attı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

Geçtiğimiz hafta Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) TBMM önünde düzenlediği eylem ve ardından yürüttüğü görüşme trafiği sonrasında bugün de Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk – İş) ile Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) yöneticileri girişimlerde bulundu. İlk önce Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay ile sonrasında Hak-İş Genel Başkanvekili Osman Yıldız ve Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, TBMM’de yasal düzenlemelerde iktidar çoğunluğunu oluşturan AKP ve MHP yönetiminden işçiler aleyhine hükümlerden vazgeçilmesi çağrısını yineledi.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Muhammed Levent Bülbül’ün sendika yöneticileriyle görüşmeleri sonrasında TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü gündeminde ele alınacak iki hükmün düzenlemeden çıkarılmasına karar verildi. Bu konuda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da dünkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında söz konusu hükümler için “yeniden değerlendirme yapılması” talimatı verdiği ifade edildi.

Bu arada CHP Grubu ise, “işçilere kulak verilmesinden memnuniyet duyulduğunu” belirtti ancak “kıdem tazminatı için de daha önce benzer şekilde hak kaybına yol açacak girişimde bulunulduğunu dolayısıyla AKP’nin esnek çalışmayı kalıcı hale getirmek için ilerleyen dönemde başka teklifler içinde düzenleme getirebileceği” yorumunda bulundu. Dolayısıyla CHP, AKP – MHP’nin bugünkü geri çekme kararına temkinli yaklaştıklarını ama yine de önergeyle geri çekmeyi beklediklerini ifade etti.

Eğer AKP’de son dakika fikir değişikliği olmazsa TBMM Genel Kurulu gündemindeki “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” görüşmelerine geçildiğinde 33. ve 37. maddeler, AKP’nin vereceği önergeyle düzenlemeden çıkarılacak.

Böylece “Belirli süreli iş sözleşmesi, işçinin 25 yaşını doldurmamış veya 50 ve daha yukarı yaşta olma koşulunu sağlaması kaydıyla, mevcut koşullar aranmadan yazılı yapılabilecek. 25 yaşını doldurmamış işçilerle yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi, işçinin 25 yaşını doldurduğu tarihi geçemeyecek. Bu kapsamda bir defada veya yenilenerek yapılan belirli süreli iş sözleşmelerinin toplam süresi iki yılı geçemeyecek. İşe girdiği tarih itibarıyla 25 yaşından küçük olup, hizmet akdine tabi olarak bir veya birden fazla işverence çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak işverenlerce, prime esas günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ile yüzde 7,5'i işveren; yüzde 5'i sigortalıya ait olmak üzere yüzde 12,5 oranında genel sağlık sigortası primi ödenecek. Bu madde kapsamında çalışanların genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunlu olacak. Bu fıkra kapsamına girenler, adlarına ödenen priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar aynı kazancın 30 katının yüzde 20'si oranında malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödeyebilecek. Ödenen primlere ilişkin süreler sigortalılık süresi sayılacak. İşe girdiği tarihten önceki son bir yıl içinde prim ödeme gün sayısı 120 günden fazla olanlar ile 25 yaşını dolduran sigortalılar hakkında bu madde hükümleri uygulanmayacak” hükümleri yasalaşmayacak.

Türk-İş: İşçi olacak mı olmayacak mı belli değildi, kötü düzenlemeydi

Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, bugün TBMM’de AKP ve MHP’yle temaslarıyla ilgili “Derdimizi anlatana kadar bayağı bir hırpalandık. Sonra sağolsun Cumhurbaşkanımız ‘Bu adil değil, doğru değildir’ dedi” ifadesiyle konuya Erdoğan’ın da müdahil olduğunu hatırlattı.

Bugünkü görüşmede de işçilere nasıl zarar verileceğini detaylı şekilde anlattıklarını kaydeden Atalay, “Esnek çalışma, 25 yaş altı 50 yaş üstü meselesi, işçinin aleyhine; örgütsüz, kuralsız çalıştıran işverenlerin lehine bir düzenleme. Düşünebiliyor musunuz, 10 gün burada çalış ikinci on gün git başkası gelsin; kıdem tazminatı yok, işçi mi değil mi belli değil, kötü bir düzenlemeydi. İşçiler, kamuoyu, sendikalar olarak bu hayırlı haberi bekliyoruz. Her gün işçilerle ilgili olumsuz haber duymaktan yorulduk. Sorun çözüldü gibi gözüküyor, bir görelim. AK Parti, MHP, CHP, İYİ Parti, Meclis’te grubu olan tüm siyasi partilere teşekkür ediyorum, bunun yanlış olduğunu ifade ettiler. MHP ile AK Parti de haklı taleplerimizin doğru olduğunu kendilerine anlattık ve çözüm bekliyoruz. Umudum bugün çözüm üretecekler” açıklaması yaptı.

Hak-İş: Hak kayıplarına neden olacak maddeleri geri çekmelerini bekliyoruz

Hak-İş Genel Başkanvekili Osman Yıldız da “Bu diyalog sürecinin böyle olumlu bir noktaya gelmesinden memnuniyet duyuyoruz. Genel Kurul trafiğinin işleyişini tam olarak bilemiyoruz. Ancak orada esneklikle ilgili maddeleri değerlendirip geri çekeceklerine inanıyoruz” dedi.

Yıldız, “Hak kayıplarına neden olabileceğini düşündüğümüz, 21, 33 ve 37. maddelerin geri çekilmesine ilişkin talebimizi tekrar dile getirdim. Bunları tekrar değerlendirecekler. 21’i o kapsamda değerlendirmemişler gibi hissettim. Şimdi şöyle bir durum olabilir zaten 33 ve 37’yi çekersek o da biraz hükümsüz kalabilir boşa çıkıyor. Ben bu tartışmayı yapıp değerlendireceklerini düşünüyorum” bilgilerini verdi.

DİSK sahaya çıkmıştı Twitter hesabı sınırlandırıldı

Bu arada DİSK ise yasal düzenlemelere karşı eylemlerine başlamıştı ve her noktada Konfederasyona bağlı sendikalarca yapılan basın açıklamalarıyla söz konusu maddelere karşı çıkıyordu. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bugün de AKP’nin geri çekeceği yönündeki bilgi üzerine “Bir kez daha altını çiziyoruz: Bu yasa teklifi bugün meclisten geri çekilmez ise üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız"dedi.

Eşi hekim olan Çerkezoğlu, bugün Corona virüsüne yakalandığını da duyurdu.

Bu arada DİSK’in geçtiğimiz günlerde TBMM’deki eylemine yapılan polis müdahalesi ve pek çok ilde yapılan eylemlere ilişkin paylaşımlar sonrasında son birkaç gündür Twitter’da @DİSKinsesi resmi hesabına sınırlı erişim söz konusu. Türkiye’den yapılan şikayetler gerekçesiyle Twitter’ın böyle bir sınırlama uyguladığı belirtilirken, Twitter yönetimince Türkiye’nin en önemli işçi sendikalarından birine ait bir hesaba ilişkin ne gibi şikayetleri dikkate aldığı anlaşılamadı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG