Erişilebilirlik

İşgücü Piyasası Sağlam Ancak Faiz Arttırımı Sürebilir


Geçen hafta yeni işsizlik yardımı başvurusu yapan Amerikalılar'ın sayısı düştü. Bu durum işgücü piyasasının güçlü olduğuna işaret ederken, diğer yandan finans piyasalarının Merkez Bankası'nın (FED) faiz oranlarını daha uzun süre arttırmaya devam edebileceği kaygılarını da arttırıyor.

ABD İşsizlik Maaşı Başvuruları Düşmeye Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Çalışma Bakanlığı'nın bugün yayınladığı, işgücü maliyetlerinin dördüncü çeyrekte daha önce tahmin edilenden daha hızlı arttığını ortaya koyan başka bir rapor da bu endişeleri tetikledi.

İşgücü piyasası, artan durgunluk risklerine rağmen hassas durumda. Bu da iş pozisyonlarının fazla, bu pozisyonlara talip olan işçi sayısının az olmasına işaret ediyor. Bu durum sağlam ücret artışlarıyla enflasyonun yüksek kalmasına katkıda bulunuyor.

Çalışma Bakanlığı, eyalet işsizlik yardımları için ilk kez yapılan başvuruların 25 Şubat'ta sona eren haftada 2 bin düşerek mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla 190 bine indiğini bildirdi.

Bu, taleplerin 200 binin altında kaldığı yedinci hafta oldu.

Öte yandan teknoloji sektöründeki dikkat çekici işten çıkarmaların işgücü piyasası üzerinde maddi bir etkisi olduğuna dair hala bir işaret yok. Ekonomistler bu şirketlerin COVID-19 pandemisi sırasında çok fazla işçi istihdam ettiklerini ve bunun ekonominin tamamını temsil etmediğini söylüyor. Bazı ekonomistler, işten çıkartılanlara verilen tazminatların da bu kişilerin işsizlik yardımı başvurusu yapmasını engellediği görüşünde.

FED bu yıl faizleri 3 kez arttırabilir

İşgücü piyasasının dayanıklılığı ve ısrarla yüksek düzeyde seyreden enflasyon, FED'in faiz oranlarını bu yıl iki yerine en az üç kez daha arttırma olasılığını körükledi.

ABD Merkez Bankası, politika faizini geçen Mart ayından bu yana sıfıra yakın seviyeden 450 baz puan artırarak mevcut yüzde 4,50-yüzde 4,75 aralığına çıkartmıştı. Artışların çoğu Mayıs ve Aralık ayları arasında geldi.

İşsizlik yardımı başvurusu raporu, ilk kez yardım aldıktan sonra yardım almayı sürdüren kişilerin sayısının 18 Şubat'la biten haftada 5.000 azalarak 1.655 milyona düştüğünü gösterdi.

Devam eden işsizlik yardımı talepleri, Ocak ve Şubat arasında ılımlı bir şekilde azaldı. Ocak ayında yüzde 3,4 olan işsizlik oranı, 53 yıldan uzun süredir ilk kez bu kadar düşük seyretti. Ekonomistler, Şubat ayında istihdam artışının güçlenmesini bekliyor. Ancak Ocak ayında 517 bin ek istihdamın ardından bu artışın yavaşlayabileceği görüşü hakim.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG