Erişilebilirlik

IŞİD Afganistan’da Kafa Kesti


IŞİD militanları, Afganistan’ın Kunar vilayetinde iki sivil rehinenin kafasını kesti.

Amerika’nın Sesi’ne açıklama yapan Kunar Valisi Waheedullah Kalimzai, olayın iki gün önce Manogi bölgesinde yaşandığını söyledi. Kalimzai, kurbanların hükümetle bağlantısı olmadığını belirtti.

Vahşeti üstlenen IŞİD’in Afganistan kolu “Horasan Vilayeti”, rehinelerin Amerikan casusu olduğunu iddia etti. Horasan, rehinelerin Guantanamo Cezaevi’ndeki mahkumlar gibi giydirildikleri fotoğrafları da paylaştı.

Bölgede yaşayanlar ise rehinelerin suçlarını itiraf ettiği ve IŞİD lideri Maulvi Abdul Rehman hakkında bilgi topladıklarını söyledikleri bir videonun cep telefonlarına gönderildiğini söylüyor.

Rehman ve iki IŞİD üyesi daha, ABD’nin aynı bölgede düzenlediği insansız hava aracı saldırısında öldürülmüştü.

ABD ordusundan yapılan açıklamada 10 Ağustos’ta düzenlenen saldırıda öldürülen Rehman’ı, IŞİD’in Kunar Emiri olarak tanımlanmıştı. ABD’ye göre Rehman IŞİD’in Afganistan eylemlerinin liderliğini üstlenecek adaydı.

Öte yandan IŞİD, Kabil’de bir kriket stadyumu önünde düzenlenen ve üç kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısını da üstlendi.

IŞİD, Afganistan’ın özellikle Kunar ve Nangarhar vilayetlerinde örgütleniyor. Örgüt ülke genelindeki terör eylemlerinde çoğunlukla Şii azınlıkları hedef seçiyor.

İstikrarsız olarak nitelendirilen bu vilayetler aynı zamanda Pakistan sınırında.

ABD’nin hava desteği verdiği Afgan güçleri, düzenli olarak bu iki vilayetteki radikal gruplara büyük operasyonlar düzenliyor.

Ancak IŞİD, bir yandan Taleban’la mücadele eden güvenlik güçleri için ciddi bir tehdit olmayı sürdürüyor.

Taleban ise son olarak ülkenin güneydoğusundaki Gazni vilayetinde bombalı saldırı düzenledi. Yol kenarına döşenen bombanın infilak etmesi sonucu bir polis şefi ve koruması hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG