Erişilebilirlik

IŞİD'den Üçüncü 'İdam' Videosu


IŞİD, üçüncü rehine, İngiliz vatandaşı David Haines’in de başını keserek öldürdüğünü bildirdi.

Haines’in “idamının” videosu Twitter’dan açıklandı. YouTube'da da yayınlanan video, site yöneticileri tarafından kısa bir süre içinde yayından kaldırıldı.

IŞİD, Amerika’nın kendilerine yönelik mücadelesine İngiltere’nin de katılması durumunda Haines’in de başını keserek öldürme tehdidinde bulunuyordu. 44 yaşındaki İngiliz, iki yaşında bir çocuk babasıydı. Haines geçen yıl, Suriye’ye girişinin üçüncü gününde kaçırılmıştı. Haines bir sığınmacı kampında kaçırıldığında bir Fransız yardım örgütünde çalışıyordu

IŞİD’in üçüncü baş kesme videosu, “Amerika’nın Müttefiklerine Bir Mesaj” başlığıyla yayınlandı. David Haines’in ailesi, militanlardan kendileriyle temasa geçmelerini istiyordu.

İngiltere hükümeti videoyu doğrulamaya çalışıyor. Videonun yayınlanmasından kısa bir süre sonra bir Twitter mesajı yayınlayan İngiltere Başbakanı David Cameron, Haines'in öldürülmesini sert bir dille kınarken, ailesine başsağlığı diledi ve rehinenin olağanüstü cesaret ve metanet gösterdiğini bildirdi. Cameron, ne kadar sürerse sürsün, "katillerin" yakalanması ve adalet önüne çıkarılması için hükümetinin elinden geleni yapacağını açıkladı.

IŞİD Haines’den önce de rehin tuttuğu iki Amerikalı gazeteci, Jim Foley ve Steven Sotloff’u başlarını keserek öldürmüştü. Üç videoda da korkunç cinayeti işleyen kişinin aynı militan olduğu düşünülüyor. Militan videolarda Foley’i öldürdükten sonra Sotloff’u öldürmekle tehdit etmiş, Sotloff’u öldürdükten sonra da Haines’i öldürme tehdidinde bulunmuştu. Grup, üçüncü videoda da dördüncü rehineyi, yine bir İngiliz vatandaşı olan Alan Henning’i aynı şekilde öldürmekle tehdit ediyor. İngiliz aksanıyla konuşan militan, Londra hükümetinin kararının İngiliz halkını kaybetmeye mahkum oldukları yeni bir kanlı savaşa sürükleyeceğini iddia ediyor.

İŞİD iki Amerikalı rehineyi, Amerika’nın Irak’ta kendilerine düzenlediği hava saldırılarına misilleme amacıyla öldürmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG