Erişilebilirlik

IŞİD’in İşleri Bozuldu


Colorado merkezli analiz ve araştırma kuruluşu IHS, yayınladığı son raporunda IŞİD’in gelirlerinin düştüğünü ve işlerinin geçtiğimiz yıla göre bozulduğunu yazdı.

IHS raporuna göre, kanlı örgütün aylık gelirlerinin geçtiğimiz yıla göre yüzde 30 oranında azaldığı ve son dönemde aylık gelirinin 56 milyon Dolar’a kadar düştüğü belirtildi.

Raporda IŞİD gelirlerindeki düşüşün petrol satışlarındaki ve vergi adı altında elde ettiği gelirlerdeki azalmadan kaynaklandığı belirtildi.

IHS raporunda, IŞİD’in gelirlerinin yüzde 43’ünün petrol ve zorla el koyduğu mal ve paralardan oluştuğu ve gelirlerinin diğer bölümünü de uyuşturucu kaçakçılığından, elektrik satışından ve bağışlardan elde edildiği belirtildi.

Raporu hazırlayan ekipten IHS analisti Ludivico Carlino, IŞİD’ in aylık gelirlerinin 2015 yılı ortalarında toplamda 80 milyon dolar olduğunu, bu gelirin 2016 Mart ayında ise 56 milyon dolara düştüğünü söyledi.

Hava saldırıları IŞİD’in gelirlerini de vurdu

Raporda IŞİD’in gelirlerindeki düşüşte en büyük faktör olarak ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ve Rusya’nın düzenlediği hava saldırıları olduğu belirtildi. IŞİD’in ham petrol üretiminin geçtiğimiz yaz aylarında toplamda günlük 33 bin varil olduğu bu rakamın da hava saldırılarının yoğunlaşmasıyla günde 21 bin varile kadar düştüğü böylelikle IŞİD’in ham petrolden elde ettiği gelirin yüzde 26 oranında azaldığı vurgulandı.

Kontrol ettiği nüfus 9 milyon kişiden 6 milyon kişiye düştü

Yayınlanan son rapora göre, IŞİD’in vergi adı altında topladığı ve zorla elde ettiği gelirlerde de büyük oranda düşüş sürüyor. Geçtiğimiz yıla göre bu gelirlerin toplamında yüzde 23 oranında bir azalma olduğu bunun nedeninin de IŞİD’in kontrol ettiği toprağın azalması ve buna bağlı olarak kontrol altında tuttuğu nüfusun 9 milyon kişiden 6 milyon kişiye kadar düşmesi gösteriliyor. IŞİD’e karşı verilen uluslararası savaşın şiddetinin artmasının kanlı örgüte çok ciddi bir finans darbesi vurduğu belirtiliyor.

Vergi adı altında topladıkları haraca zam yaptılar

Raporda IŞİD’in düşen gelirlerini arttırmak için çareyi bazı temel gelirlerine zam yapmakta bulduğu ve halktan vergi adı altında topladığı paralara da zam yaptığı belirtildi. IŞİD’in kontrolünde bulunan bir kentten diğerine taşınmak isteyen halktan, kamyon ve TIR şoförlerinin otoyol geçişlerinden, evlerindeki uydu antenini tamir edenlerden ve yenisini takanlardan vergi adında topladıkları paralara da zam yapıldığı belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG