Erişilebilirlik

IŞİD Katliamından Ölü Taklidi Yaparak Kurtuldu


IŞİD Katliamından Ölü Taklidi Yaparak Kurtuldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Irak’ta IŞİD militanlarından geri alınan Sincar kentinde halk yaralarını sarmaya devam ediyor. Kuzey Irak’taki etnik ve dini azınlıkları hedef alan IŞİD’in Ağustos 2014’te Sincar’da yaptığı katliamdan kurtulanlar, hayatını kaydeben binlerce Ezidi'nin yasını tutuyor. Sincar yakınındaki Qinei kasabasında İslamcı militanların elinden kılpayı kurtulan Fawaz Selim Amo, yaşadıklarını Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Fawaz Selim Amo’nun elinde sadece, Qinei kasabasındaki katliamda kaybettiği, babası ve iki erkek kardeşi dahil, toplam 60 akrabasının ve 23 kasabalının fotoğrafları kalmış.

Amo’nun yakınlarından geriye kalanlar, IŞİD’in geride bıraktığı toplu mezarda duruyor. Amo, hayatta kalmasının mucize olduğunu söylüyor.

Amo katliamdan ölü taklidi yaparak kurtulmuş: “Kalaşnikof’larla rastgele ateş açtılar. Bana ulaşmalarından hemen önce kendimi yere attım. Üzerime cesetler düştü ve üzerimi kan kapladı. Ben de ölü taklidi yaptım. Hareket eden herkesi vurdular.”

Militanlar, sadece öldürmekle kalmamışlar: “Cesetlerle alay ediyorlardı. Bir militan diğerine ‘Bu kırmızılı ve siyahlı senin için olsun’ diyerek ölenlerle dalga geçiyorlardı. Bir saat boyunca cesetlerin arasında yattım. Gittiklerine emin olduğumda, cesetlerin arasından sıyrılıp ayağa kalktım.”

Amo, ölenlerin en azından huzur içinde yatmasını istiyor. Ama katliamdan sonra ortaya çıkan manzara buna izin vermiyor: “Yağmur, cesetlerin bir kısmını sürükledi. Bazılarıysa hala burada ama kemikleri etrafa saçılmış durumda. İnsanların gözünde onların hiçbir önemi yok. Gereken özen ve ilgi gösterilmedi.”

Amo, medyanın bu durumu dünyaya duyurmasını ve yağmur mezarlarda geri kalanları tamamen sürüklemeden yardım edilmesini istiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG