Erişilebilirlik

IŞİD Kedileri de Terörize Etti


IŞİD Kedileri de Terörize Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

IŞİD Kedileri de Terörize Etti

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD sadece insanları değil kedileri de terörize etti. Suriye’deki El-Bab kasabasında bir Türk askeri tarafından sokakta bulunan ve Gaziantep’e götürülen erkek kedi “Barış” savaşın yarattığı psikolojik travmayı atlatmak için yeni bir yuvaya yakında kavuşacak gibi görünüyor.

Geçen Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde, Türk askerlerinin desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, birkaç gün önce, Suriye’nin El-Bab kasabasını IŞİD’den tamamen geri almıştı. El-Bab’da görev yapan Uzman Çavuş Ömer Özkan’ın sokakta bulduğu ve bir süre sonra Gaziantep’teki Canlı Hayatı İyileştirme Derneği’ne (CAHİDE) teslim ettiği Barış, ciddi ruhsal sorunlar yaşıyor. Ancak, uzmanlar, kedi Barış’ın bu savaş travmasını aşacağı konusunda birleşiyorlar.

Türk medyasında oldukça geniş yer bulan Barış halen CAHİDE’nin kliniğinde ve bakım altında tutuluyor. CAHİDE Başkanı Cengiz Bayram, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, koku içinde yaşayan Barış’ı gönderecek sevgi dolu bir yuvanın yakında bulunacağını söyledi.

Cengiz Bayram, bir haftayı aşan bir süredir Gaziantep’te CAHİDE’nin denetiminde tedavi altında olan Barış’ın psikolojik stres altında olduğu olduğunu kafesten çıkmak istemediğini söyledi. Cengiz Bayram, her canlı türünün savaşlardan çok kötü biçimde etkilendiğinin altını çizdi ve Barış’ın durumunun istisnai olmadığını belirtti. Cengiz Bayram, “Sevgi dolu sıcak bir yuvada bu durumu aşacak ve iyileşecektir,” dedi.

İzmir’de görev yapan konunun uzmanı veteriner Dr. Aydın Aksu ise, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, kedilerin çok tepkisel olduklarını ve aşırı gürültüden bile etkilendiklerini belirtti. Dr. Aksu, “Barış’ın yaşadığı gibi durumları yaşayan kedileri bilirim. Anladığım kadarıyla, kesin bir depresyon hali diyemesem bile, bir anskiyete (kaygı) durumu olduğu belirgin,” dedi.

Aksu, Barış’ın ne kadar süreyle savaş ortamında yaşadığını bilmediğini, ancak zamanla hastalığını atlatacağına inandığını söyledi. Dr. Aksu, “Bazı ilaçların da yardımıyla güven ve sevgi dolu bir evde olursa sıkıntılarını çok büyük oranda atlatır. Kediler arzu ettikleri ortamlarda normalleşirler, sosyalleşirler. Biraz zaman alır, ama Barış iyileşir diye düşünüyorum,” dedi.

Cengiz Bayram, Barış’ı kendilerine veren uzman çavuş Ömer Özkan’ın şimdi evine alıp bakmayı düşündüğünü, ancak kesin kararını henüz vermediğini söyledi. Bayram, “Çok iyi tanıdığımız bir başka hayvansever de Barış’ı istiyor. Talepler var. Kediler çocuklar gibidir. Sevgi aldıkları ve güven duydukları yerler ve ortamlarda değişirler” diye konuştu. Cengiz Bayram, Özkan’ın çatışmalar sırasında sokakta bulmuş olmasına rağmen, Barış’ın aslında bir ev kedisi olduğuna inandığını da ifade etti.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG