Erişilebilirlik

‘IŞİD Petrolünü Kim Alıyor Biliyoruz’


Kaçak IŞİD petrolünün Türkiye’ye girdikten sonra pazarlandığı yolundaki iddialar ve suçlamalar devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Kimin DAEŞ petrolünü satın aldığını biliyoruz,” dedi.

Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus jetinin bir süre önce düşürülmesinden sonra, Rusya, İran ve son olarak da Irak, Ankara’yı kaçak IŞİD petrolü almakla suçladı. Washington yönetimi, Ankara’ya yönelik bu iddialara katılmadığını daha önce duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, dün, IŞİD’in Türkiye üzerinden petrol kaçırdığını, ancak bunun Türk hükümetiyle ilgisi bulunmadığını kaydetti.

Tamamıyla denetlenemeyen Suriye sınırından Türkiye’ye kaçak petrol girişini kimse reddetmiyor. Ancak, Türk yetkililer, zaten yıllardır yaşanan bazı kaçakçılık olaylarının üzerine gittiklerini ifade ediyorlar.

“Haberler” web sitesine göre, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sözkonusu kaçak petrol iddialarına karşılık, “DAEŞ’ten kimin nasıl petrol aldığını biliyoruz. Belgeleriyle elimizde var. Suriye ve Rus vatandaşları yaptırımlar listesinde,” dedi. Kalın, 50 bine yakın Türk güvenlik görevlisinin sınırlarda gerekli uygulamaları hayata geçirdiğini ve IŞİD ile bağlantılı 200 kişinin gözetim altına alındığını ifade etti. Kalın, bir değerlendirme toplantısında, IŞİD’in “propaganda savaş aracı” haline getirildiğini belirtti ve “Kimin DAEŞ’ten petrol aldığını açıkça görüyoruz,” diye konuştu. Kalın, daha fazla ayrıntıya girmedi.

“IŞİD petrolü merdiven altı rafinerilerinde işleniyor”

Öte yandan, Petrol İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Tekik, Rusya’nın ortaya attığı iddiaların doğru oluğunu ileri sürdü. Tekik, günde 150 bin varil petrolün resmi olmayan yollardan Türkiye’ye girdiğini savundu.

Mustafa Tekik, bir Kürt yayın organına yaptığı açıklamada, IŞİD için kaçakçılığın Ortadoğulu ve yabancı aracılarla komisyoncular tarafından yapıldığını öne sürdü. Sendikacı Tekik, Türkiye’ye giren kaçak IŞİD petrolünün bir bölümünün farklı ülkelere transfer edildiğini bir bölümünün depolanarak “merdiven altı” denilen cep rafinerilerinde işlendiğini kaydetti. Tekik, 40-45 dolar olan bir varil petrol fiyatına karşılık IŞİD petrolünün Türkiye’ye 20-25 dolara girdiğini iddia etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG