Erişilebilirlik

IŞİD Rakka'yı Yönetmekte Zorlanıyor


IŞİD’in, Ocak 2014’te halifeliğinin başkenti olarak ilan ettiği Suriye’nin Rakka kentinde yaşam giderek zorlaşıyor.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon ile Rusya’nın iki haftadır Rakka’ya karşı sürdürdüğü hava saldırları IŞİD’in kenti yönetmesini oldukça güçleştirdi. Günlük yaşam halk için daha dayanılmaz hale gelirken, IŞİD, kentteki denetimini sürdürebilmek için çeşitli ve sert önlemler almak zorunda kaldı.

Amerika’nın Sesi’nin (VOA) yerel aktivistler ile basında yer alan haberlere dayanarak bildirdiğine göre, IŞİD, Rakka’da 14 yaşını geçen bütün erkeklerin “İslam Polisi”ne başvurarak askerlik kaydı yaptırmasını istedi. Rakka’daki elektrik ve su hizmetleri günde sadece birkaç saate indirildi. Sosyal medyaya yansıyan fotoğraflarda, yol kenarlarında biriken toplanamamış çöplerin adeta bir dağ oluşturduğu belirtildi. Aynı habere göre, IŞİD, cihatçı militanlarına düzenli olarak ödediği maaşlarda kesinti yaptı. Buna göre, IŞİD militanlarının maaşları ayda 400 dolardan 50 dolara indirildi. IŞİD, doktorlar ve sağlık personeline de Rakka’dan çıkışı yasakladı. Rakka’yı terk eden doktorların mallarına el konulacağı kaydedildi. Kentten çok sayıda doktorun ayrıldığı ifade edildi. IŞİD için çok önemli bir ikmal noktasını oluşturan Tel Abyad’ın Suriyeli Kürt savaşçıların eline geçmesinin ise kent ekonomisini etkilediği ve halkın durumdan “hiç de memnun olmadığı” belirtildi. Hava saldırlarının IŞİD’in işlettiği petrol tesislerini hedeflemesi de IŞİD’in gelirlerine ciddi darbe vuran bir diğer unsur oldu.

Rakka, iki yıl önce Mart ayında Suriye’de muhalif güçlerin ele geçirdiği ilk kent olmuştu. IŞİD, Ocak 2014’te kentin denetimini ele almıştı. IŞİD Rakka’yı “Halifeliğin Başkenti” ilan etmişti.

IŞİD Rakka’daki denetimini sürdürmeye çalışırken, Kürtler, Araplar ve Hıristiyanlar’ın çok kısa bir süre önce oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDF) kenti almak için kapsamlı bir harekat hazırlığı içinde olduğu belirtiliyor. VOA’ya konuşan bir yerel kaynak, “Rakka’ya karşı yakında büyük bir operasyon yapılabilir” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG