Erişilebilirlik

IŞİD Tel Afer Kentini Ele Geçirdi


Irak ve Şam İslam Devleti(IŞİD) militanlarının son olarak Musul'un batısındaki Tel Afer kentini ele geçirdiği bildiriliyor. Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının geçtiği Tel Afer’de nüfusun önemli bölümünü Türkmenler oluşturuyor. Kentte Arap nüfus da yaşıyor.

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’un ardından çok sayıda kent ve kasabayı ele geçiren IŞİD Bağdat ve hatta Kerbela’ya kadar ilerleyecekleri tehdidinde bulunuyor.

Ordu birliklerinin savaşmadan bölgeyi terk etmesi sayesinde işleri kolaylaşan militan örgüt, Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’nun 49 personeli ve aile bireyleriyle çok sayıda Türk TIR şoförünü rehin tutmaya devam ediyor.

Amerika Bağdat’taki büyükelçiğinde güvenliği arttırmak için 100 denizpiyadesi gönderirken Basra, Erbil ve Ürdün’ün başkenti Amman’daki asli olmayan elçilik personelini tahliye etti.

Amerika, ayrıca Irak’ta gerilimin tırmanmasının ardından bölgeye bir uçak gemisi gönderdi.

Pentagon sözcüsü Tuğgeneral John Kirby Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın, Umman Denizi’nde devriye gezen USS George H. Bush uçak gemisini Basra Körfezi’ne gönderdiğini bildirdi.

Kirby, uçak gemisinin Başkan Barack Obama’ya, Irak’taki Amerikan vatandaşları ve çıkarlarını korumak amacıyla askeri operasyon düzenleyebilecek “ek esneklik” sağlayacağını söyledi.

1989 ve 1993 yılları arasında başkanlık yapan “Baba Bush”un adını taşıyan uçak gemisi filosunda güdümlü füze taşıyan birer kruvazör ve muhrip bulunuyor.

Öteyandan Dışişleri Bakanı John Kerry Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla Irak’a verilecek destek konusunu görüştü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG