Erişilebilirlik

IŞİD Türk Sınırına Doğru İlerliyor


Ankara'da olağanüstü güvenlik toplantısı yapılırken İslamcı militanların kuzeye doğru ilerleyişini durdurabilmek için PKK ve PYD'nin silahlı kanatlarının da Irak Özerk Kürt Yönetimine destek verdiği bildiriliyor

10 Haziran’da Musul’u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti militanlarının ilerleyişi sürüyor. Musul’un hem kuzeyi hem doğusundaki ilçelere yönelen örgüt, Ezidilerin yaşadığı Sincar ve Hristiyanların Irak’taki en büyük yerleşimi Karakuş’u kontrolü altına aldı. Binlerce insan Erbil’e ve dağlara doğru kaçarken selefi örgütün ilerleyişini durdurabilmek için çabalayan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne PKK ve PYD’nin silahlı kanatları HPG ve YPG militanları da destek veriyor.

Dışişleri’nde olağanüstü toplantı

Türkiye de Irak’ta yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle kampanyasını sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Dışişleri Konutu’nda üç saat süren olağanüstü bir toplantı yapıldı. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan katıldı.

Davutoğlu: Türkiye’de IŞİD’e destek verdiğimizi söyleyen haindir

Türkiye'nin iç siyasi gündemi hareketliyken dışarıdan herhangi bir hesap edilmeyen riskin ülkemize bulaşmasını engellemeye çalıştıklarını söyleyen Davutoğlu, Türkiye’nin IŞİD’e destek verdiği iddialarını bir kez daha kesin bir dille reddetti.

Davutoğlu, ‘’IŞİD Türkiye'den destek alıyor diyenler ya kördür ya da vicdansızdır. Hele bunu Türkiye'de söylüyorsa birisi, haindir. Bu ülkeye yapılabilecek en büyük ihanet, Türkiye'yi şu veya bu örgüt yapısıyla zikretmektir" diye konuştu.

Davutoğlu: IŞİD’in içinde Sünni Türkmenler de yer alıyor

Davutoğlu, Irak’taki Türkmenler hakkında çarpıcı yorumlarda bulundu. Irak devlet başkanı Maliki’nin yanlış politikaları yüzünden Şii Türkmenlerle Sünni Türkmenler arasında nifak tohumları atıldığı belirten Davutoğlu’na göre, IŞİD’e destek veren yerel güçler arasında Sünni Türkmenler de var.

Davutoğlu, ‘IŞİD dediğimiz yapı, bir çekirdek olarak, radikal terörize bir yapı olarak görülebilir ama oraya katılan kitlelerin ki bu kitlelerin içinde Türkmenler ciddi çoğunluktadır, Sünni Araplar var, Kürtler var, bunu böyle bilmek lazım. Daha önceki hoşnutsuzluklar, öfkeler, dışlanmışlıklar ve hakaretler bir anda büyük bir cephede geniş reaksiyon doğurdu’ dedi.

Davutoğlu: Sınırda bekleyen Ezidi yok

Sincar kentinden kaçmak zorunda kalan Ezidilerin durumunu da yakından takip ettiklerini söyleyen Davutoğlu, önceki gün AFAD'ın hazırladığı çok büyük bir yardım paketinin Irak helikopterleriyle IŞİD'den kaçan Ezidilerin bulunduğu Sincar dağlarına havadan atıldığını belirtti.

Bazı medya organlarında yer alan Ezidilerin Türkiye sınırında alınmadığı şeklindeki haberleri de yalanlayan Dışişleri Bakanı, ‘Biz Türkmenlerin güvenliğini, birliğini temin etmek için önlemler almaya, insani yardımlar yapmaya devam ederken Ezidilerle ilgili çok büyük bir insani trajedi başladı. Şırnak valimizle irtibat kurdum. Tek bir Ezidi kapıda bekliyor değil. Belli gruplara karşı tavır alınıyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Halbuki şu anda Irak'ta insani operasyon yürütülen tek ülke Türkiye’ dedi.

‘IŞİD’in hedefi Irak Kürdistanı’nı fethetmek’

Peki IŞİD’in yeni hedefi ne? Örgüt, Erbil’e yönelebilir mi? Ailesi Mahmur kampında yaşayan bölgeyi çok iyi bilen gazeteci Seid İke’ye göre, IŞİD’in aslı hedefi Güney Kürdistan olarak nitelediği Irak Kürdistan’ı fethetmek.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan İke, ‘IŞİD’i salt bir çete örgütü veya terör örgütü olarak görmüyorum. Arap ırkçılığının ya da şovenizminin çağımızdaki versiyonu olarak yorumluyorum. Baas ve Saddam şahsında darbe alan Arap ırkçılığı IŞiID adı altında yeniden örgütleniyor. IŞİD, Esad’la iktidar kavgasına girer, Şiilerle arada kapışır ama asıl hedefi Kürdistan coğrafyası ve Kürtlerdir’ dedi.

İke: Halk paniğe kapılırsa IŞİD Erbil ve Zaho’ya yönelebilir

Seid İke, komuta yeteneğiyle değil yarattığı korkuyla büyüyen IŞİD’in Güney Kürdistan halkının paniğe kapılması halinde Erbil, Dohuk ve Zaho’ya yönelmesinin sürpriz olmayacağı düşüncesinde. Çünkü, ‘İslam’ın en gerici yorumu olan IŞİD, Güney Kürdistan’ı fethederek tarihi tekerrür ettirmek istiyor’.

PYD’nin silahlı kanadı YPG ile PKK’nın silahlı kanadı HPG’nin Mahmur’a giderek Güney Kürdistan’ın savunulmasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle işbirliği yaptığını belirten Kürt gazeteci, Barzani yönetiminin kendisine yapılan ‘ulusal savunma’ çağrılarını görmezden gelmekle eleştiriyor. İke, ‘ KPD, IŞİD saldırılarına hazırlıksız yakalandı ve dağınıklık yaşıyor. Alandan aldığımız bilgiler de bu yönde. Şu anda YPG ve HPG Mahmur ve çevresinde bir savunma hattı oluşturmaya çalışıyor. Fiili olarak peşmergeyle bu güçler arasında bir işbirliği var ama merkezi ortak bir savunma oluşturulabilir mi şu andan öngörmek mümkün değil’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG