Erişilebilirlik

IŞİD Türkiye’ye Karşı 5 Saldırı Yaptı


Uluslararası terör örgütü IŞİD, Suruç ve Ankara’da toplam 134 kişinin ölümüne neden olan canlı bomba saldırıları dahil Türkiye’ye karşı beş eylem düzenledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı, IŞİD’in Türkiye’deki yapılanma biçimiyle ilgili olarak başlattığı soruşturma ve iddianameyi sonuçlandırdı. “Haberler” internet sitesinin ve çeşitli gazetelerin bildirdiğine göre, IŞİD, iddianamede “uluslararası faaliyetlerde bulunan bir terör örgütü” olarak tanımlandı.

IŞİD Türkiye’yi Açıkça Hedef Aldı

İddianameye göre, IŞİD, Türkiye’yi açıkça hedef aldığı beş ayrı eylemi hayata geçirdi. Suruç’ta 32 ve Ankara’da 102 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı canlı bomba saldırıları da bunlar arasında yer aldı. Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin rehin tutulması, Musul’a mazot götüren 32 Türk yurttaşı TIR şöförünün kaçırılması ve Niğde’de yol denetimi yapan jandarmalara karşı düzenlenen saldırı, IŞİD’in diğer eylemlerini oluşturdu.

IŞİD, bugüne dek Suruç ve Ankara eylemlerini üstlenmiş değil. Ancak, IŞİD, birkaç gün önce Musul’un kuzeyinde bulunan Başika Kampı’na karşı düzenlediği roketli saldırıyı üstlendi. Kampta Sünni milisler ve Kürt Peşmergeler’e askeri eğitim vermek amacıyla bulunan Türk birliğinde görev yapan dört asker yaralanmıştı.

Türkiye ‘Tağut’

İstanbul Başsavcılığı, iddianameye yansıyan kuşkulu kişilerin bir bölümünün, sohbet ortamlarında ve daha sonrasında oluşan manevi-psikolojik baskılardan etkilendiklerini belirtti. Ayrıca, bu kişilerin, bu etkilenme sonucunda Suriye’ye gittiğine de iddianamede yer verildi. IŞİD’in amacının Müslüman ülkeleri yıkarak yerine köktenci Selefi düşüncelere dayalı bir devlet kurmak olduğu kaydedildi. Bu çerçevede, IŞİD’in Türkiye Cumhuriyeti devletini “tağut” diye nitelendirildiği ifade edildi.

Tağut, “Allah’ın koyduğu ölçüler ve hükümlerin dışında yasalar koyan” anlamına geliyor.

IŞİD okullara karşı

İddianamede adı geçen IŞİD bağlantılı bazı kişilerin daha önce hırsızlık dahil bazı suçlara karıştıkları ve sabıkalı oldukları belirtildi. IŞİD’in, örgüte yeni militanlar kazandırmak ve çatışma bölgelerine yollamak için için sözde mescitlerde dersler verdiği bildiriliyor. IŞİD’in, dini sohbetlerde ise “çocuklarınızı devlet okullarına göndermeyin” şeklinde propaganda yaptığına işaret edildi.

Kod adı Ebubekir Ubeyde

“Ebubekir Ubeyde” kod adını kullanan İlyas Aydın iddianamede yer alan kuşkulu kişilerin “elebaşı” olarak gösterildi. Örgütün İstanbul’daki yoğun çalışma alanları olarak Güngören ve Bağcılar semtlerine dikkat çekildi. Örgütte sert ve katı bir hiyerarşi bulunmadığı ancak “hoca” seviyesine geldiği için 26 yaşındaki İlyas Aydın’a saygı gösterildiği kaydedildi.

315 sayfayı bulan iddianamede, Aydın’ın yanı sıra “Ebubekir Hanzala” kod adlı Halis Bayancuk’un de aralarında yer aldığı 67 şüphelinin adı geçiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG