Erişilebilirlik

IŞİD Uçağı Düşüren 'Bombanın' Resmini Yayınladı


IŞİD, Sina yarımadası üzerinde özel bir Rus havayolu şirketine bağlı yolcu uçağını düşüren bomba olduğunu iddia ettiği bir fotoğrafı web sitesinde yayınladı. Örgüt, Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarına misilleme amacıyla yolcu uçağının bombalandığını açıkladı.

IŞİD’in İngilizce yayınlanan Dabiq adlı web dergisinde yer alan fotoğrafta bir gazoz kutusu görüntüsü verilmiş bombanın resmi yer alıyor. Rus ve Batılı yetkililer de Sina’da çöle düşen ve 224 kişinin öldüğü Metrojet Havayolu’na bağlı yolcu uçağının bombayla düşürüldüğünü doğruluyor.

IŞİD daha önceki açıklamasında olayı üstlenmiş ancak kanıt sunmamıştı.

Örgütün web dergisinde, IŞİD’in öncelikle Amerika önderliğindeki koalisyona bağlı ülkelerin yolcu uçaklarını düşürmeyi düşündüğü, ancak daha sonra saldırı hedefini bir süre önce Suriye’de hava saldırıları başlatan Rusya’ya değiştirdiği bildiriliyor.

Dabiq’in yayınladığı fotoğrafta bir gazoz kutusu, bir fünye ve düğme yer alıyor.

IŞİD bombayı uçağa nasıl soktuğunu açıklamıyor, ama Şarm el Şeyh havaalanında “güvenlik açığı bulduğunu” belirtiyor. Rus Kommersant gazetesi, bombanın uçağın ana kabininin arkasına, kuyruğa yakın bölgeye konduğunu, uzmanların iddia ettiği gibi kargoya yerleştirilmediğini bildirdi.

Öte yandan Rusya ve Mısır devlet başkanları Vladimir Putin ve Abdülfettah el Sissi, iki ülke arasında uçuşların yeniden başlatılması havayollarında bir dizi güvenlik önlemi alınacağını açıkladı.

Telefonla görüşen iki lider, Şarm el Şeyh’ten St. Petersburg’a giden uçağa bomba yerleştirildiğini doğruladı.

Rusya, dün uçağın terör eylemi sonucu düşürüldüğünü doğrular doğrulamaz, birkaç saat içinde IŞİD’in merkezi Rakka’yı bombaladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG