Erişilebilirlik

IŞİD Üyesi Olduğu İddia Edilen Ebu Hanzala Gözaltına Alındı


Türkiye’de İslami çevrelerin Ebu Hanzala ismiyle tanıdığı Halis Bayancuk, gözaltına alınarak sorgulanmak üzere Ankara’ya götürüldü.

Türk medyasında da yer alan haberlere göre, daha önce Türkiye Hizbullah’ıyla bağı olduğu bilinen Hanzala’nın 2010’lu yılların başında El Kaide’ye biat ettiği ardından da IŞİD’le birlikte hareket ettiği iddia ediliyor.

Tevhid dergisinin lideri olarak bilinen Bayancuk’un 26 Şubat’ta Ankara Etimesgut’ta dergi bürosunda yapılacağı duyurulan konferansı kamuoyunda tepki toplayınca Ankara Valiliği tarafından iptal edilmiş, Hanzala Ankara Valiliği personelini müşrik ilan etmişti.

Kendisine ait tevhidigundem.biz adlı internet sitesinde Ankara Valiliği’nin kararını okuyan selefi din adamı, “Siz de bekleyin, biz de bekliyoruz. Allah’ın vaadi mi haktır, yoksa sizin boş tehditleriniz mi gerçektir? Bunu hem dünyada hem de ahirette hep beraber göreceğiz,” dedi.

Ebu Hanzala’nın Facebook sayfası da 2 Mart’ta kapatıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturmayı “devlet büyüklerine hakaret” suçlamasıyla başlattığı belirtiliyor.

Ebu Hanzala, 2015 yılı Ramazan Bayramı’nda cihat çağrısı yapmıştı

Ancak Ebu Hanzala’yı kamuoyunun yaygın bir şekilde tanıdığı tarih, 2015 yılının Temmuz ayıydı.

O günlerde Ramazan Bayramı’nda İstanbul Ömerli’de müritleriyle birlikte bayram namazı kıldıktan sonra yaptığı konuşma sosyal medyaya düştü.

Halis Bayancuk, o konuşmasında cihat çağrısı yaptı ve “Bize zulmetmeye devam ederseniz Allah, sizin bize yaptığınızı başkasının eliyle size yapacaktır. Müslümanları’ın evlerini sabah 5’te basarsanız, mahremiyetini çiğnerseniz, sizi Allah’a şikayet ederiz. Aklınızı başınıza alın. Sizi kendisiyle korkutacağımız silahlarımız, bombalarımız, eylem planlarımız yok. Ama sizi kendisiyle korkutacağımız Allah var,” dedi.

Ebu Hanzala daha önce üç kez tutuklandı

Bu konuşmasının yayınlanmasının ardından tutuklanan Ebu Hanzala, Ekim 2015’te serbest bırakıldı.

Daha önce 2008 yılında Hizbullah, 2011’de de El Kaide operasyonlarında tutuklanan Halis Bayancuk, iki tutuklamada da yaklaşık bir yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG