Erişilebilirlik

IŞİD’e Katılıp New York’u Kana Bulayacaklardı


Türkiye üzerinden Suriye’ye giderek terör örgütü IŞİD’e katılmak istediği sırada New York JFK Havaalanında yakalanan Kazak asıllı Akhror Saidakhmetov, hakkındaki suçlamaları kabul etti.

New York Doğu Bölgesi Federal Mahkemesinde görülen davada savcılık, Saidakhmetov’un terör örgütü IŞİD’e destek amacıyla malzeme desteği sağlama ve çeşitli eylem planlarıyla ilgili suçlamalarını kabul ettiğini açıkladı.

New York’un Brooklyn bölgesinde yaşayan 21 yaşındaki Saidakhmetov 25 Şubat 2015’te New York JFK Havaalanından Türkiye’ye hareketinden önce yakalanmıştı.

Saidakhmetov’un Türkiye üzerinden Suriye’ye giderek IŞİD terör örgütüne destek olmak amacıyla çeşitli malzemeler sağlayacağı iddia edilmişti.

Kanlı eylem planları dinlemeye takıldı

Uzun yıllar Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından takip edilen Saidakhmetov’un New York’ta çeşitli eylemler için hazırlık yaptığını kanıtlayan çeşitli telefon konuşmaları da güvenlik güçlerinin yaptığı dinleme kayıtlarına geçmişti.

Hakkındaki suçlamaları kabul eden Saidakhmetov’un 15 yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırıldıktan sonra vatandaşı olduğu Kazakistan’a gönderileceği belirtildi.

Saidakhmetov ile New York’tan Suriye’ye giderken birlikte yakalanan arkadaşı Abdurasul Juraboev hakkında terör örgütü IŞİD’e katılmayı planlayıp örgüte malzeme desteği sağlamak ve eylem planlama suçlamalarını kabul etmişti.

Suçlamaları kabul eden 24 yaşındaki Özbekistan vatandaşı Juraboev’e verilecek ceza ise kesinleşmemişti. Önümüzdeki aylarda yapılması beklenen yeni duruşmada hakkındaki suçlamaları kabul eden Saidakhmetov ve Juraboev’e verilecek cezaların kesinleşmesi bekleniyor. İkiliye destek verdiği için New York’ta yakalanan Özbek vatandaşı 30 yaşındaki Abror Habibov ise IŞİD’e cep telefonu ve çeşitli teknik destek vermekten yargılanıyor.

FBI merkezine saldırı planlıyorlardı

Federal güvenlik ve istihbarat örgütlerinin kayıtlarına göre Saidakhmetov ve Juraboev’in 2014 yılının kış aylarında Suriye’ye gidip IŞİD terör örgütünün üst düzey yöneticileriyle bir görüşme gerçekleştirdikleri ortaya çıkmıştı. İkilinin ABD’de yasal olarak satışı yapılan silahları satın alarak FBI merkezine girerek burada FBI ajanlarını öldürmeyi planladıkları dinlemelere takılmıştı. İkilinin ayrıca New York kentinin sahil bölgesi Coney Island’da çeşitli bombalı eylemler de planladık belirtilmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG