Erişilebilirlik

IŞİD’in Ezidi Katliamının Birinci Yıldönümü


IŞİD’in Ezidi Katliamının Birinci Yıldönümü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Bundan tam bir yıl önce, IŞİD militanları Irak’ta Yezidiler’in evlerini basmış, yüzlerce erkeği öldürüp binlerce kadını kaçırmıştı. Yezidi ailelerin Sincar Dağı’nda günlerce aç ve susuz kalması üzerine havadan yardım operasyonu başlatılmış, Amerika da Iraklı Kürtlerle birlikte IŞİD’e karşı hava saldırıları gerçekleştirmişti.

IŞİD katliamından kurtulan Yezidiler bölgenin çeşitli yerlerine dağılmış durumda. Kuzey Irak’taki Laliş bölgesinde de küçük bir Yezidi grubu yaşıyor.

12 ay önce yaşadıkları acılar hala çok taze.

Murad Aloo, “İki çocuğumuz için sadece bir bardak suyumuz vardı. Yiyecek ve su yoktu. Birçokları açlık ve susuzluktan öldü, çok uzun zaman dağlarda mahsur kaldık. Çok korkunçtu” diyor.

Katliamdan kurtulan Murad Aloo bunları anlatıyor. Bir başkası, Şeyh İsmail Murad Kasım da IŞİD militanlarının Yezidi kızların ırzına geçtiklerini, binlercesini kaçırdıklarını, erkekleri idam ettiklerini söylüyor: “Geleceğimizi çaldılar. Binlerce kişiyi öldürdüler, sekiz, dokuz yaşındaki kız çocuklarının ırzına geçtiler, Yedizi toplumunun geleceğini öldürdüler. Hepsi öldü gitti.”

Yezidiler’in dini lideri adına açıklama yapan sözcü Hadi Baba Şeyh’e göre, binlerce Yezidi de hala kayıp: “Binlerce Yezidi darmadağın oldu, Irak, Suriye ve Türkiye’ye sığındı. Binlerce Yezidi kadın ve çocuk da hala IŞİD’in elinde esir.”

Hadi Baba Şeyh, yardım çağrısında bulunuyor: “Yezidiler’in korunmasını istiyoruz. Tek başımıza kaldık. Elimizden tutan yok, sadece dua ediyoruz.”

IŞİD militanları Irak’ta hala çok geniş bir bölgeyi konotrolu altında tutuyor ve Yezidiler de birçok etnik ve dini grup gibi kendi topraklarına ne zaman dönebileceklerini bilmiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG