Erişilebilirlik

'IŞİD'in İslam'la İlişkisi Var mı?' Tartışması


'IŞİD'in İslam'la İlişkisi Var mı?' Tartışması
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Ortadoğu'daki militanlar, farklı dini inançlara sahip kişilere saldırmayı ve müzelerdeki İslam dışı buldukları eserleri yok etmeyi sürdürüyor. Amerika’da da Ortadoğu’da yaşanan bu eylemlerin dinle ilişkisi konusunda ateşli tartışmalar devam ediyor

Ortadoğu'daki militanlar, farklı dini inançlara sahip kişilere saldırmayı ve müzelerdeki İslam dışı buldukları eserleri yok etmeyi sürdürüyor. Amerika’da da Ortadoğu’da yaşanan bu eylemlerin dinle ilişkisi konusunda ateşli tartışmalar devam ediyor.

16’ncı yüzyılda Protestanlar’ın putperestlik olarak kabul ettikleri heykelleri tahrip etmelerine ‘ikon kırıcılık’ denirdi. 21inci yüzyılda ise, kişilere zaman tüneli içinde oldukları duygusu yaşatan paha biçilmez değerdeki birçok eser, Irak’taki militanlar tarafından İslam’a aykırı oldukları gerekçesiyle acımasızca yok edildi.

IŞİD’le ilgili bir Kongre oturumunun başkanlığını yapan Güney Carolina senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, 2015’te halen insanların başının kesildiğini ve canlı canlı yakılıyor dedi.

Ortaçağ Müslüman imparatorluğunu yeniden kurduğunu iddia eden IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi, kendsini de halife ilan etti.

İslam iddiasının özgün olduğuna inanan Muhafazakar Hristiyan eylemci Jay Sekulow, IŞİD’in İslam dışı olduğunu düşünmenin hata olacağını çünkü biz ne dersek diyelim, onlar yine de kendi düşündüklerine inanacaklarını söylüyor.

Kongre üyeleri militan gruplara nasıl karşılık verileceğini konuşurken, bir tartışma konusu da şu: terörist örgütler İslam’ın bir parçası olarak mı görülmeli, yoksa İslam’dan sapma olarak mı değerlendirilmeli.

IŞİD İslamı kullandığını söyleyen İslam Araştırmaları Profesörü John Esposito’ya göre, militanlar Kuran’daki “kafirleri bulduğunuz yerde öldürün” bölümünü kendi kötü emelleri için kullanıyor. Esposito ayrıca, aslında ayette geçenin, o zamanlar da Yahudiler veya Hristiyanlarla bir ilgisi olmadığını, o sözlerin o dönemde Müslümanlar’a eziyet ettiği düşünülen putperest Mekkeliler için söylendiğini ve aslında Allah’ın Kuran’da size karşı savaş açarlarsa sizde karşılık verin demek istediğini söylüyor.

Bazı yorumculara göre, Protestanlar’ın yaptığı gibi İslam dininin de geleneksel yorumu reddeden bir reforma ihtiyacı var. Ancak Esposito, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini çünkü sadece reform ve aydınlanma üzerinde durulurken, Otuzyıl Savaşları’nı unuttuğumuzun altını çiziyor.

Avrupa tarihi de mezhep çatışmalarından nasibini aldı. Profesör Esposito, inancın çoğu zaman siyasi gücü arttırmak ve verilen savaşı meşrulaştırmak için kullanıldığı uyarısında bulunuyor.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG