Erişilebilirlik

IŞİD’in "The Beatles" Hücresi Üyesine Müebbet Hapis


Amerika'da federal mahkeme, The Beatles olarak bilinen IŞİD hücresinin bir üyesini, Suriye'de Amerikalı gazetecilerin ve yardım çalışanlarının ölümüne yol açan rehine planında yer aldığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

33 yaşındaki Eş Şafi Elşeyh'in şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezası almasına hükmeden Yargıç T.S. Ellis, Elşeyh'in eylemlerini "korkunç, barbarca, vahşi ve elbette kriminal" olarak niteledi.

Nisan ayında jüri, eski İngiliz vatandaşının, üyeleri İngiliz aksanıyla konuştukları için The Beatles olarak bilinen IŞİD hücresine ait olduğu sonucuna varmıştı. Hücre, IŞİD'in kontrolu altındaki topraklarda rehin aldıkları Amerikan vatandaşlarını başlarını keserek öldürmekle suçlanıyordu.

Eş Şafi Elşeyh
Eş Şafi Elşeyh

IŞİD, en güçlü olduğu 2014-2017 yılları arasında milyonlarca kişinin yaşadığı topraklarda hakimiyet kurmuş ve dünya genelinde birçok kentte düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstlenmiş ya da bu saldırılara ilham kaynağı olmuştu.

IŞİD'in o dönemdeki lideri Ebu Bekir El Bağdadi, 2014 yılında Irak ve Suriye topraklarının dörtte birinde halifelik ilan etmiş, örgütün çöküşe geçtiği 2019 yılındaysa Suriye'de Amerikan özel güçleri tarafından öldürülmüştü.

Sudan'da doğan ve Londra'da büyüyen Elşeyh, Amerikalı rehineler James Foley, Steven Sotloff, Peter Kassig ve Kayla Mueller'ın öldürülmesi planını yapmakla suçlanmıştı.

Elşeyh'in mahkum edildiği Alexandria'daki mahkeme binası
Elşeyh'in mahkum edildiği Alexandria'daki mahkeme binası

Başları kesilen gazeteciler Foley ve Sotloff ile yardım çalışanı Kassig'in öldürüldüğü anlar, videoya çekilmişti. Amerikalı yetkililer, Mueller'ın ise El Bağdadi tarafından defalarca tecavüze uğradıktan sonra Suriye'de öldüğünü bildirmişti.

Foley, Sotloff ve Kassig'in ölümü 2014, Mueller'in ölümüyse 2015 yılı başında doğrulanmıştı.

Elşeyh, Washington'a komşu Virginia eyaletinin Alexandria kentindeki federal mahkemeye üzerinde gri renkli tulum, maske ve gözlükle getirildi. Ölenlerin aile ve arkadaşları, yargıcın önünde açıklama yaptı.

(ARŞİV) James Foley'nin annesi Diane Foley
(ARŞİV) James Foley'nin annesi Diane Foley

Gazeteci James Foley'nin annesi Diane, gözyaşları içinde Elşeyh'e hitap ederek, "Nefret insanlığınıza tamamen egemen oldu. Size acıyorum. Hapiste geçireceğiniz zamanda muhasebe yapmanız için dua ediyorum" dedi.

Londra Polis Teşkilatı bünyesindeki Terörle Mücadele Komutası'nın lideri Richard Smith, yaptığı açıklamada, ölenlerin ailelerinin "olanları mahkemede soruşturmacılara anlatırken olağanüstü cesaret ve güç sergilediklerini" söyledi.

İngiliz vatandaşlığından 2018 yılında çıkarılan Elşeyh'e yönelik suçlamalar idam cezası olasılığını beraberinde getiriyordu. Ancak Amerikalı savcılar, İngiliz yetkililere daha önce, ölüm cezası talep etmeyeceklerini bildirmişti.

Savcılar, Elşeyh'in gelecekte daha fazla zarara yol açmasını önlemek için ömür boyu hapis cezasının gerekli olduğu ve bunun, benzer suçların ağır cezayla sonuçlanacağı şeklinde bir emsal oluşturması gerektiğini savunmuştu.

Hücrenin bir diğer üyesi Alexanda Kotey ise bu yılın başında Amerikan yargısı tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Amerikan ordusu tarafından Amerika'da yargılanmadan önce Irak'ta tutulan Kotey, geçen yıl Eylül ayında Foley, Sotloff, Kassig ve Mueller cinayetlerinde parmağı olduğu suçunu itiraf etmişti.

Hücrenin üçüncü üyesi Muhammed Emwazi ise 2015 yılında Suriye'de Amerika ve İngiltere'nin düzenlediği füze saldırısında öldürülmüştü.

Uzun süren müzakereler sonrasında hücrenin serbest bıraktığı eski rehinelerden bazıları duruşmalar sırasında verdikleri ifadelerde, maruz kaldıkları işkenceleri anlattı. Öldürülenlerin ailelerinin de ifadeleri alındı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG