Erişilebilirlik

‘‘Yabancı Teröristler Uluslararası Yasalara Uygun Yargılanmalı’’ 


(ARŞİV)
(ARŞİV)

IŞİD’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu Küçük Grup toplantısında yabancı teröristlerin uluslararası kanunlara uygun şekilde yargılanması gerekliliğine vurgu yapıldı. Cinsel şiddeti terör aracı olarak kullanan örgüt üyelerinin eylemlerinden sorumlu tutulması gerektiği belirtildi.

Toplantı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’nun daveti ve küresel koalisyona dahil ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla çevrimiçi olarak yapıldı. Toplantıda Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadeleye devam edilmesi konusundaki ortak kararlılığın altı çizildi, sivillerin korunması ve sivillerin haklarını içeren uluslararası kanunlarla BM kararlarının koşullar ne olursa olsun uygulanması gerektiği belirtildi.

Bakanlar toplantının sonuç bildirisinde, 6 Şubat 2019’da yaptıkları ortak açıklamaya atıf yaparak, IŞİD’in ya da ona bağlı grupların yeniden toprak kazanmaması, ülkeleri, halklarını ve çıkarlarını tehdit etmeye devam etmemesi için koalisyonun tüm hatlarında işbirliğinin güçlendirilmesine bağlılık mesajlarını da tekrar etti.

Bakanlar, yeni Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’ye, Koalisyon’a Irak’ta yürütülen IŞİD’le mücadele çalışmalarıyla ilgili yaptığı bilgilendirme konuşmasından dolayı teşekkür etti.

‘‘IŞİD’in Batı Afrika faaliyetleri endişe kaynağı’’

Bakanlar IŞİD’in ve dünya genelinde ona bağlı grupların özellikle Batı Afrika ve Sahra Çölü’nün güneyindeki Sahel bölgesinde ortaya çıkmasından duydukları endişeyi dile getirdi. Koalisyon bu bölgelerdeki ülkelerin egemenliğine saygı duyularak ve uluslararası kanunlara uygun şekilde mücadele kapasitesini arttırmak için toplantı yapılması planlarının yeniden altını çizdi.

Bakanlar, INTERPOL gibi uluslararası kurumlar aracılığıyla IŞİD’e bağlı gruplar hakkında bilgi paylaşılması ve stratejik iletişim kanallarının güçlendirilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

‘‘Sorumlu tutulmaları için mekanizma oluşturulmalı’’

Bakanlar ayrıca yabancı teröristlerin ve cinsel şiddeti terör aracı olarak kullanan örgüt üyelerinin vatandaşı oldukları ülkelerle yakın işbirliği içinde kanun önünde eylemlerinden sorumlu tutulması konusunda bir mekanizma oluşturulması için çalışmaya devam edileceğini bildirdi.

Bakanlar aralarında yabancı uyruklular da olan terör suçlularının uluslararası kanunlara uygun şekilde adil yargılandıklarını garanti altına almak için çalışmaları desteklemeye bağlı kalmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca gözaltındaki IŞİD üyelerine uluslararası kanunlar dahilinde insanca muamele edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada Suriye’de tutuklu IŞİD üyelerinin ve ailelerinin durumunun da büyük kaygı yarattığı kaydedildi ve bu konuda kapsamlı bir çözüm bulunması gerekliliği vurgulandı.

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi 2019 yılının Ekim ayında Suriye’nin kuzeybatısında düzenlenen bir operasyonla öldürülmüştü. Örgütün liderinin öldürülmesinin ardından uzmanlar bunun IŞİD’e bir önemli darbe olduğunu söylemiş ancak Batı Afrika gibi yerlerde örgüte bağlı grupların eylemlerini arttırabileceği uyarısında bulunmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG