Erişilebilirlik

İskoçya’nın Yeni Başbakanı Hamza Yusuf Kimdir?


İngiltere’nin kuzeyinde bulunan, erkeklerin giydiği kiltlerle ve üflemeli müzik aleti gaydasıyla bilinen İskoçya’nın yeni başbakanı Pakistan asıllı Müslüman Hamza Yusuf oldu.

Beş buçuk milyon kişinin yaşadığı, bölgesel parlamentosu ve yönetimi olan ve en son 2014’teki bağımsızlık referandumuyla gündeme gelen İskoçya’da iktidarda ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi (SNP) bulunuyor. SNP 9 yıldır bir kadın lider tarafından yani Nicola Sturgeon tarafından yönetiliyordu.

 İskoçya’nın İlk Müslüman Başbakanı Hamza Yusuf
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00


Ancak Sturgeon geçen ay partisinin liderliğinden ve dolayısıyla da başbakanlıktan ayrılacağını açıkladı. SNP’de yapılan yeni liderlik yarışını ise, Sağlık Bakanı 37 yaşındaki Hamza Yusuf kazandı. Böylece Yusuf, İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık’ta bir siyasi partiye liderlik eden ilk Müslüman oldu.

Bağımsızlık referandumuna öncelik vermesi beklenmiyor

Yusuf, SNP’nin eski lideri Sturgeon’la yakın çalışmış bir isim. İskoçya’nın bağımsızlığının ancak partinin “"ilerici değerleri" savunmaya devam etmesi halinde kazanılacağını savunan Yusuf, kendisinin Sturgeon’dan farklı bir liderlik tarzı olacağını ve “daha kapsayıcı” olacağını dile getiriyor. Dolayısıyla Yusuf'un ülkesini yeni bir bağımsızlık referandumuna hızla götürmek konusuna öncelik vermeyeceği tahmin ediliyor.

İskoçya'da 2014 yılında yapılan İngiltere'den bağımsızlık referandumunda İskoç halkının yüzde 55'i "hayır" demişti.

Hamza Yusuf ile ilgili dikkat çeken bir diğer konu da, 2014 yılında İskoçya’da eşcinsel evliliğe onay veren yasanın oylamasında parlamentoda bulunmaması. Yusuf'un Glasgow'daki bir camiden gelen dini baskılar nedeniyle oylamaya katılmadığı iddia edilmiş, Yusuf ise iddiaları yalanlamıştı.

Pakistanlı aile

Pakistan’dan 1960’lı yıllarda İskoçya’ya göç eden bir ailenin oğlu olan Yusuf’un annesi ise Kenya'da Güney Asyalı bir ailenin kızı olarak dünyaya gelmiş.

Glasgow'daki Hutchesons Grammar özel okulunda eğitim gören Yusuf, Glasgow Üniversitesi'nde siyaset okuduktan sonra kısa bir süre bir çağrı merkezinde çalışmış ve SNP milletvekili Bashir Ahmed'in parlamento asistanı, daha sonra ise eski SNP lideri Alex Salmond'ın yardımcısı olmuştu.

Yusuf 2011 yılında Glasgow’dan milletvekili seçilirken, 2016 yılında Ulaştırma Bakanı görevine getirilmişti. Hamza Yusuf, Başbakan olmadan önce ise Sağlık Bakanı görevinde bulunuyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG