Erişilebilirlik

İsrail'de Başbakanın Görevden Alınması Zorlaştırılıyor


İsrail meclisi Knesset
İsrail meclisi Knesset

İsrail, adalet sisteminde reformları içerin geniş ölçekli yasal düzenlemeler kapsamında başbakanın görevden alınabileceği koşulların sınırlandırıldığı yasa tasarısını onayladı.

Ulusal liderlerin "görev yapma ehliyeti olmaması" tanımının değiştirilmesi, dinci-milliyetçi koalisyonun İsrail'i krize sürükleyen yasama tedbirleri arasında yer alırken, muhalefet yargı bağımsızlığının tehlikede olduğunu savunuyor.

Koalisyona göre değişiklik Anayasa Mahkemesi'nin yetkisini aşmasına karşı koymayı ve hükümetin üç organı arasında dengenin sağlanması amacını taşıyor.

Yalnızca başbakanın kendisinin ya da kabinedeki bakanların dörtte üçünün, fiziksel ya da psikolojik nedenlerle görev yapmaya uygun olmadığını beyan edebileceği belirtilen tasarı, İsrail meclisi Knesset'te 47'ye karşı 61 oyla geçti.

Söz konusu değişiklikler, yarı anayasal bir "temel yasa"nın çerçevesini çizmiş oldu. Temel yasa, başbakanın görevini yerine getirememesi durumunda hükümete yol gösteriyordu; ancak daha önce bu tür durumlara yol açabilecek koşullara ilişkin ayrıntılar sunmuyordu.

Netanyahu hakkında rüşvet, yolsuzluk ve güveni kötüye kullanmakla suçlandığı üç ayrı dava sürüyor. İsrail Demokrasi Enstitüsü adlı düşünce kuruluşuna göre yasa değişikliği, Başsavcı Gali Baharav-Miara'nın Natanyahu tarafından davaları düşürmeye zorlanması durumunda, Netanyahu'nun görev ehliyeti olmadığını ilan etmesini önlemeyi amaçlıyor.

Netanyahu hakkındaki tüm suçlamaları reddediyor ve bunların kendisini görevden uzaklaştırmayı amaçlayan siyasi güdümlü davalar olduğunu söylüyor.

İsrailliler Yargı Reformuna Karşı Bir Kez Daha Sokaklarda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Eski merkezci hükümet tarafından atanan başsavcı Baharav-Miara geçen ay, Netanyahu'nun, yargılandığı davalardan kaynaklanan çıkar çatışması nedeniyle, koalisyonun yargıda revizyona gitme çabasının dışında kalması gerektiğini söylemişti.

Knesset'teki oturum sırasında başsavcının yardımcısı Gil Limon, başbakanın yetkinliği konusundaki yasanın değişmesi hakkındaki şüphelerini dile getirdi.

Resmi bir döküme göre Limon, "Gözlerimizin önünde yaşanan en rahatsız edici yasa tasarıları büyük bir hızla kabul ediliyor. Bunlar bir adamın karşı karşıya olduğu yasal süreçlerin sonucu konusunda kişisel çıkarlarına hizmet etme potansiyeline sahip" diye konuştu.

İsrail'de Kaliteli Yönetim Hareketi, Anayasa Mahkemesi'ne yeni yasa için temyiz başvurusunda bulundu. Mahkemenin yasayı geri çevirmesinin kendi içinde karışıklıklara neden olabileceği sanılıyor.

Protesto gösterileri sürüyor

Halk ise hükümetin adalet sistemi reformunu protesto etmek için sokağa çıktı. Aylardır süren gösterilerde eylemciler yine yolları kapattı; binlerce kişi bayraklar sallayarak, arabalarının kornalarını çalarak Tel Aviv sokaklarında gösteriler yaptı.

Polis tazyikli suyla göstericileri dağıtmaya çalıştı ve yollardaki bariyerleri kaldırdı.

Küçük bir grup bir limanın dışında lastik yaktı ve kamyonların girişini kısa süreliğine engelledi. Polis göstericileri yoldan çekerek bir konferans merkezinin önüne gönderdi.

Ülke genelinde düzeni bozmaktan onlarca kişi gözaltına alındı.

Yedek askerler de protestolara katıldı ve Maliye Bakanlığı'ndaki üst düzey yetkililer bu hafta protestolar nedeniyle ekonomide yaşanabilecek olumsuzluklar konusunda uyarıda bulundu.

Kudüs'te kalabalıklar Eski Şehir duvarları boyunca toplandı ve ülkenin bağımsızlık bildirisinin büyük bir kopyasını astı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG