Erişilebilirlik

İsrail, Gazze’nin güneyini neden vuruyor?


İsrail, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'u hedef alıyor - 25 Ekim 2023
İsrail, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'u hedef alıyor - 25 Ekim 2023

İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ve Gazze şehir merkezinde yaşayan sivillerden “daha güvenli olacağı” gerekçesiyle güneye taşınmalarını istedi. Ancak İsrail, kuzeyde yaptığı gibi güneyi de hedef almaya devam ediyor.

Reuters’ın haberine göre bölge sakinleri İsrail’in dün güneydeki bombardımanını yoğunlaştırdığını söyledi.

İsrail ordusu, Hamas'ın sadece Gazze şehir merkezinde değil, diğer yerleşim bölgelerindeki sivil nüfus arasında da olduğunu savunuyor. İsrail askeri yetkilileri, “militanların yaşadığı evlerin, yanlarında siviller olsa bile meşru hedefler olduğunu” dile getiriyor.

Ordu, dün yaptığı açıklamada daha önce yapılan açıklamaları yineleyerek, "Hamas'a ait bir hedef nerede ortaya çıkarsa çıksın ordu, grubun terörist kabiliyetlerini engellemek için bu hedefi vuracak ve aynı zamanda olaya karışmamış sivillerin zarar görmemesi için gerekli önlemleri alacaktır" dedi.

İsrail ordusu 12 Ekim'de yaptığı açıklamada, Gazze'nin 2 milyon 300 binlik nüfusunun yaklaşık yarısının 24 saat içinde Gazze'nin güney yarısına taşınması çağrısında bulundu. Ordu, bu çağrıyla sivilleri, kuzeyde yoğunlaştığına inandığı "Hamas terör hedeflerinden" uzaklaştırmayı amaçladığını söyledi.

Askeri sözcü Jonathan Conricus, "Bölgeyi Gazze Şehri'ndeki önemli askeri faaliyetler için hazırlıyoruz. Bir sonraki aşama bu. Bu nedenle sivillerden Gazze Nehri'nin güneyine gitmelerini istiyoruz” dedi.

İsrail, 22 Ekim'de uyarılarını yineleyerek kuzeyde kalanların bölgeyi terk etmemeleri halinde "terör örgütü sempatizanı” olarak görülebileceklerini bildirdi.

Hamas ise Filistinliler'i İsrail'in uyarılarını dikkate almamaya çağırdı. İsrail dün yaptığı açıklamada, insanların tahliyesini engellediğine inanılan Hamas barikatlarını hedef aldığını açıkladı.

Hamas'ın göçü durdurma girişimlerine rağmen bölge sakinleri ve uluslararası yardım kuruluşları, insanların kuzeyden ve özellikle saldırıya açık yerleşim bölgesinin diğer alanlarından kitlesel olarak hareket ettiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Dairesi (OCHA), 24 Ekim itibariyle Gazze'de 1 milyon 400 binden fazla insanın ülke içinde yerlerinden edildiğini tahmin ediyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yüz binlerce insana evlerini terk etmeleri için sadece saatler verilmesinin "tehlikeli ve derin endişe verici" olduğunu söylemişti.

Çok sayıda Batılı hükümet, Gazze’de sıkışıp kalan sivillere insani yardım koridorları açılması için çatışmalara ara verilmesi, Arap ülkeleri de İsrail'e savaşı durdurma çağrısında bulunuyor.

Hamas yönetimindeki Gazze'de bulunan sağlık yetkilileri, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana toplam 6 bin 546 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini söylüyor.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG