Erişilebilirlik

Netanyahu geçici ateşkes karşılığı rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak anlaşmaya destek istedi


Hamas 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısının ardından yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı. Önce savaş sonra da güvenlik kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak anlaşmanın desteklenmesini istedi.
Hamas 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısının ardından yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı. Önce savaş sonra da güvenlik kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak anlaşmanın desteklenmesini istedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırısının ardından kaçırılan rehinelerin bir kısmının serbest kalması için anlaşma yakın. Önce savaş sonra da güvenlik kabinesini toplayan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak anlaşmanın desteklenmesini istedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, toplantının başında yaptığı açıklamada İsrail tüm hedeflerine ulaşana kadar savaşın devam edeceğini söyledi.

Netanyahu geçici ateşkesin desteklenmesinin İsrail'in Hamas'la çatışmaya devam etmesini sağlayacağını belirtti.

İsrail-Hamas arasında rehinelerin serbest kalmasına ilişkin olası anlaşmanın ayrıntıları netleşiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

"Zor ama doğru bir karar"

Anlaşmanın ayrıntılarını savaş ve güvenlik kabinesine aktaran Netanyahu bunun zor bir karar olduğunu; ancak geçici ateşkesin desteklenmesinin doğru bir adım olduğunu belirtti.

Bazı sertlik yanlısı bakanlar itiraz etse de, Netanyahu'nun anlaşmanın kabul edilmesi konusunda yeterli desteğe sahip olduğu görülüyor.

İsrail Başbakanı ABD Başkanı Joe Biden'ın devreye girerek daha az taviz karşılığında daha fazla sayıda rehinenin serbest kalmasını sağlayacak şekilde anlaşma koşullarının iyileştirilmesini sağladığını söyledi.

Geçici ateşkesin olması halinde 6 haftadır devam eden çatışmalara ilk kez ara verilmiş olacak.

Basın mensuplarına açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden da anlaşmaya yakın olunduğunu kaydetti.

Başkan Biden, “Bölgedeki ekibim başkentler arasında mekik dokuyor. Rehinelerin bazılarını eve getirme konusunda anlaşmaya çok çok yakınız. Ancak gerçekleşene kadar ayrıntılara girmek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas 7 Ekim’de, aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı. Şimdiye kadar 4 rehine serbest kaldı.

“Rehineler geçici ateşkes ve Filistinli tutuklular karşılığında serbest kalacak”

Katar arabuluculuğunda yapılan müzakerelerle ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak Hamas’ın aralarında başka ülke vatandaşlarının da olduğu 50 kadın ve çocuğu serbest bırakacağını belirtti.

Amerikalı bir yetkili Katar’ın arabuluculuğunda varılan anlaşma kapsamında 50 rehinenin serbest kalması karşılığında dört veya beş günlük geçici ateşkes olacağını ve İsrail’in çoğu kadın ve genç 150 Filistinli tutukluyu serbest bırakacağını söyledi.

Amerikalı yetkili her unsur üzerinde mutabakat sağlanmadan anlaşmanın nihai olmadığını da sözlerine ekledi.

Reuters’a konuşan yetkili, “Anlaşmaya çok çok yakınız. Yapılacak daha çok iş var. Onay alınması gerekiyor ama çok yakın olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada tüm ilgili bakanlıkların genel direktörlerinin toplandığı belirtildi. Bu gelişme, İsrail’in rehinelerin yakın zamanda dönmesini beklediğinin işareti olarak yorumlandı.

Hamas lideri İsmail Haniye, danışmanı tarafından Reuters’a gönderilen açıklamada, İsrail ile ateşkes konusunda anlaşmanın yakın olduğunu ve Hamas’ın yanıtını Katarlı arabuluculara ilettiklerini belirtti.

Katar merkezli El Cezire televizyonuna konuşan Hamaslı bir yetkiliye göre müzakereler ateşkesin ne kadar süreceğine ve Gazze’ye insani yardımın nasıl iletileceğine odaklanıyor.

İsrail’e göre Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısında 1200 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in Hamas’ın yönetimindeki Gazze’ye yönelik hava ve karadan yürüttüğü operasyonlarda ise Gazzeli yetkililere göre 13 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG