Erişilebilirlik

İsrail-Hamas ateşkesi uzatıldı: Blinken üçüncü kez Tel Aviv’de


ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 7 Ekim'den bu yana İsrail'i üçüncü kez ziyaret ediyor. Blinken, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanına inerken.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 7 Ekim'den bu yana İsrail'i üçüncü kez ziyaret ediyor. Blinken, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanına inerken.

İsrail ve Hamas geçen haftadan bu yana uygulanan ve esir takası ile Gazze’ye yardım girişlerini sağlayan geçici ateşkes anlaşmasını en az bir gün daha uzatma kararı aldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Arabulucuların rehinelerin serbest bırakılması sürecini devam ettirme çabaları ışığında ve çerçeve şartlarına tabi olarak operasyonel duraklama devam edecektir" denildi.

Dün 30 Filistinli mahkum karşılığında 16 rehineyi serbest bırakan Hamas da yaptığı açıklamada, ateşkesin yedinci gün de devam edeceğini duyurdu.

İsrail Hayom gazetesi Başbakanlığa dayandırdığı haberinde, Gazze'deki ateşkesin Hamas'ın İsrail'e kısa bir süre önce serbest bırakılacak kadın ve çocuk rehinelerin yeni bir listesini vermesinin ardından uzatıldığını bildirdi.

Katar: "Taraflar ateşkesin bir gün daha uzatılmasında anlaştı"

Arabulucu ülke Katar, ateşkesin bir gün daha devam edeceğini doğruladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid El Ensari yaptığı açıklamada, "Filistin ve İsrail, Gazze Şeridi'ndeki insani duraklamanın, tüm askeri faaliyetlerin durdurulması ve Gazze'ye insani yardım girişi gibi mevcut koşullar altında bir gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya vardılar" dedi.

Hamas’tan dün yapılan açıklamada, İsrail'in ateşkesin uzatılması karşılığında 7 kadın ve çocuk ile diğer üç rehinenin cesetlerini almayı reddettiğini bildirmişti. Hamas, aralarında en küçük rehine olan 10 aylık Kfir Bibas'ın da bulunduğu üç İsrailli rehinenin ailesinin İsrail'in Gazze bombardımanında öldüğünü kaydetmişti.

Katar, Mısır ve ABD'nin de desteğiyle Gazze'de bu sabah sona erecek olan ateşkesin uzatılması için yoğun müzakereler yürütüyordu.

Ateşkesin başlamasından bu yana 97 rehine ve 180 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı. Yüzlerce TIR dolusu insani yardım, tıbbi malzeme ve yakıtın da Gazze'ye girişine izin verildi.

İsrail'in dün serbest bıraktığı Filistinliler arasında aktivist Ahed Tamimi de bulunuyor
İsrail'in dün serbest bıraktığı Filistinliler arasında aktivist Ahed Tamimi de bulunuyor

Filistinli aktivist Tamimi de serbest bırakıldı

Dün İsrail tarafından serbest bırakılanlar arasında dikkat çekici bir isim de vardı. 16 yaşında İsrailli bir askere tokat attığı görüntüyle dünya basınında geniş yer bulan Filistinli aktivist Ahed Tamimi dün serbest bırakıldı.

Tamimi bu ay başında Batı Şeria'da tutuklanmıştı. 22 yaşında olan Tamimi, İsrail'in Hayfa kenti yakınlarındaki Damon Hapishanesi'nde tutuluyordu.

Ahed Tamimi, 2017 yılında 16 yaşındayken Batı Şeria'daki köyü Nabi Saleh'e baskın düzenleyen bir İsrail askerine tokat atmasıyla gündeme gelmişti. Tamimi, askere tokat attıktan sonra 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

2 Kasım 2012 tarihli bu fotoğrafta, o zamanlar 12 yaşında olan Ahed Tamimi, Batı Şeria'nın Nabi Salih köyünde bir protesto sırasında bir İsrail askerine yumruk atmaya çalışıyor
2 Kasım 2012 tarihli bu fotoğrafta, o zamanlar 12 yaşında olan Ahed Tamimi, Batı Şeria'nın Nabi Salih köyünde bir protesto sırasında bir İsrail askerine yumruk atmaya çalışıyor

Blinken üçüncü kez İsrail'de

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Tel Aviv’de. Blinken, Hamas’ın İsrail’e saldırdığı 7 Ekim’den bu yana üçüncü kez İsrail’i ziyaret ediyor. ABD, kalıcı bir ateşkes anlaşmasına varılmasını ve İsrail'in özellikle Gazze'deki sivil yerleşim yerleri ile altyapısına zarar vermekten kaçınmasını istiyor.

Blinken'ın bugün İsrailli yetkililerin yanısıra Batı Şeria'da Filistin lideri Mahmud Abbas ile de görüşmesi ve ardından iklim zirvesine katılmak için Dubai'ye gitmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı dün Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı açıklamada, “Daha fazla rehine kurtarabilmek ve yapılan insani yardım miktarını arttırmak için çatışmalara verilen aranın nasıl uzatılabileceğinin yollarını aramaya odaklanıyoruz. Filistinli sivillere yardımı arttırarak sürdürürken İsrail'le, 7 Ekim terör saldırısının benzerini bir daha asla yaşamama hedefine nasıl ulaşacağını ele alacağız” demişti.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarında 1200 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de rehin alındı.

İsrail’in Gazze’ye başlattığı hava ve kara operasyonlarında ise Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre çoğu kadın ve çocuk 15 binden fazla Filistinli öldü.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG