Erişilebilirlik

İsrail-Hamas geçici ateşkesi yine uzar mı?


İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes çerçevesinde rehine ve tutuklu takası sürüyor
İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkes çerçevesinde rehine ve tutuklu takası sürüyor

Hamas ve İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda altı gün süren ateşkesin son günü olan bugün daha fazla rehine ve mahkumu serbest bırakması beklenirken, dikkatler arabulucu Katar'ın yeni bir uzatma görüşmesi yapıp yapamayacağına odaklandı.

İsrail medyası başbakanlık ofisine dayanarak, İsrail'in bugün Hamas tarafından serbest bırakılması beklenen rehinelerin listesini aldığını bildirdi.

İsrail daha önce, Hamas'ın her gün en az 10 İsrailli rehineyi serbest bırakmaya devam etmesi halinde ateşkesin daha da uzatılabileceğini açıklamıştı.

İsrailli erkekler serbest bırakılacak mı?

Tutsak olan kadın ve çocuk sayısının azaldığı düşünüldüğünde, silahların susmaya devam etmesi için bazı İsrailli erkeklerin ilk kez serbest bırakılması için pazarlık yapılması bekleniyor.

Hamas ve müttefiki İslami Cihad dün 12 rehineyi serbest bırakarak ateşkesin başladığı geçen haftadan bu yana serbest bırakılan toplam rehine sayısını 81'e çıkardı. Serbest bırakılanların çoğu İsrailli kadın ve çocuklar ile yabancı ülke vatandaşlarından oluşuyor.

İsrail ise, Batı Şeria'da bulunan Ofer Cezaevinden ve Kudüs'teki bir gözaltı merkezinden 30 Filistinli’yi serbest bıraktı. Yarı resmi bir kuruluş olan Filistinli Mahkumlar Kulübü, serbest bırakılanların yarısının kadın, geri kalanının ise genç erkekler olduğunu açıkladı. Böylece ateşkes kapsamında serbest bırakılan toplam Filistinli sayısı 180'e ulaşmış oldu.

Hamas ve İsrail arasında ateşkesle sonuçlanan dolaylı görüşmelere aracılık eden Katar, dün İsrail'in Mossad ve ABD’nin CIA şeflerini ağırladı.

Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre yetkililer, Hamas'ın sadece kadın ve çocukları değil, erkek ya da askeri personel olan rehineleri de serbest bırakmasını içeren ateşkes anlaşmasının yeni aşamasının olası parametrelerini görüştü. Ayrıca birkaç günden daha uzun süreli bir ateşkese ulaşmak için nelerin gerekli olabileceği de değerlendirildi.

Katar toplantıdan önce Hamas'la görüşerek grubun kabul edebileceklerini anlamaya çalıştı. Kaynak, İsrailliler ve Hamas'ın şu anda toplantıda ele alınan fikirleri kendi içlerinde tartıştıklarını da sözlerine ekledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG