Erişilebilirlik

İsrail: “İran Suriye’de Milisler İçin Silah Üretiyor”


,
,

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz bugün, İran'ın Tahran yanlısı milislerin kullanması için gelişmiş füzeler ve silahlar üretmek üzere Suriye'de ondan fazla askeri tesisi kullandığını söyledi.

İsrail birkaç yıldır Suriye'de İran’la bağlantısı olduğunu iddia ettiği hedeflere saldırılar düzenliyor.

İran ve Suriye'den İsrail’in iddiasına dair henüz bir açıklama gelmedi.

Ancak Şam geçmişte bu tür suçlamalar hakkında yorum yapmayı reddetmişti. Tahran ise Ortadoğu'da üretim kabiliyetini arttırdığını reddetmişti.

New York'ta bir konferansta konuşan Gantz, Suriye’de İran için füze ve silah ürettiğini iddia ettiği askeri tesislerin bir haritasını gösterdi.

Gantz, haritadaki tesislerin Suriye devletine ait bir kurum olan Centre D'Etudes et de Recherches Scientifiques'in (CERS) kontrolunda olduğunu söyledi.

Gantz, "İran, CERS'i Hizbullah ve İran yanlısı milislere sağlanan orta ve uzun menzilli, hassas güdümlü füzeler ve silahların üretim tesislerine dönüştürdü. Başka bir deyişle CERS, İran için bir başka cepheye, gelişmiş, stratejik silah fabrikasına dönüştü" dedi.

Bölgedeki diplomatik ve istihbarat kaynakları Reuters haber ajansına, İsrail'e atfedilen saldırıların son zamanlarda Suriye’deki havaalanlarına yoğunlaştığını söyledi. Kaynaklara göre bu saldırılar, Tahran'ın Hizbullah da dahil olmak üzere Suriye ve Lübnan'daki müttefiklerine silah sağlamak için artan hava tedarik hatlarını kullanmasını engellemeyi hedefliyor.

İsrail saldırılarında, Hama kentinin batısındaki Masyaf bölgesini defalarca hedef almıştı. Gantz, Masyaf’ta bir yeraltı silah üretim tesisinin İsrail'i ve bölgeyi tehdit ettiğini iddia etti.

Gantz, "Masyaf, özellikle gelişmiş füzeler üretmek için kullanılıyor" dedi.

Gantz, İran'ın Lübnan ve Yemen'de füze ve silah endüstrileri kurmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

Gantz, "Bu eğilim durdurulmazsa, on yıl içinde bölge genelinde silah üreten ve terör yayan gelişmiş İran endüstrileri olacak" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG