Erişilebilirlik

ABD AP haber ajansının ekipmanına el koyan ve Gazze yayınını durduran İsrail hükümetini geri adım atmaya çağırdı


İsrailli yetkililer merkezi Amerika’da bulunan Associated Press haber ajansının İsrail’in güneyindeki kamera ve yayın ekipmanına el koydu.
İsrailli yetkililer merkezi Amerika’da bulunan Associated Press haber ajansının İsrail’in güneyindeki kamera ve yayın ekipmanına el koydu.

İsrailli yetkililer merkezi Amerika’da bulunan Associated Press haber ajansının İsrail’in güneyindeki kamera ve yayın ekipmanına el koydu. AP'ye konuşan yetkililere göre Washington, İsrail hükümetine karardan geri adım atması çağrısında bulundu.

AP'ye isimlerinin verilmemesi koşuluyla konuşan Amerikalı iki üst düzey yetkili, İsrail hükümetine özel olarak bu çağrının iletildiğini belirtti.

İsrailli yetkililer, haber ajansının, Mayıs ayında İsrail’deki ofislerini kapatarak faaliyetlerine son verdiği El Cezire’ye fotoğraf sağlayarak yeni medya yasasını ihlal ettiğini savunmuştu.

Merkezi Katar’da bulunan El Cezire, AP ve diğer haber ajanslarından canlı görüntü ve fotoğraf hizmeti alan binlerce medya kuruluşundan biri.

İsrail İletişim Bakanlığı’ndan yetkililerin Salı günü öğleden sonra AP’nin İsrail’in güneyinde bulunan Sderot kentindeki yayın noktasına gelerek ekipmana el koyduğu ve ajansın İsrail’in yabancı yayın kuruluşu yasasını ihlal ettiğini iddia eden İletişim Bakanı tarafından imzalanmış bir belgenin verildiği belirtildi.

AP canlı yayın noktasından abonelerine Gazze’nin kuzeyini gösteren genel görüntü servis ediyordu. AP’nin ekipmanına el konulması öncesinde geçen hafta canlı yayının sonlandırılması talimatı verilmiş ancak haber ajansı reddetmişti.

AP temsilcisi: “Yetkilileri yayın ekipmanımızı geri vermeye çağırıyoruz”

Associated Press’in kurumsal iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Lauren Easton, “İsrail hükümetinin, uzun süredir Gazze’yi gösteren canlı yayınımıza son verme ve AP ekipmanına el koyma adımlarını en güçlü şekilde kınıyoruz” dedi.

AP temsilcisi, İsrail hükümetinin bu kararının yayının içeriğiyle değil, yeni medya yasasının hükümet tarafından kötüye kullanılmasıyla bağlantılı olduğunu söyledi.

Easton, “Tüm dünyadaki binlerce medya kuruluşuna bu önemli görsel gazeteciliği sağlamaya devam etmemiz için İsrail yetkililerini yayın ekipmanımızı geri vermeye ve canlı yayınımızı yeniden başlatmamızı sağlamaya çağırıyoruz” dedi.

Beyaz Saray: “Gazetecilerin işlerini yapma imkanı ve hakkına sahip olduğuna inanıyoruz”

Beyaz Saray gelişmeyi kaygı verici olarak niteledi.

ABD Başkanı Joe Biden’la New Hampshire’a giderken uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, gazetecilerin işlerini yapma imkanı ve hakkına sahip oldukları inancında olduklarını vurguladı.

İsrail muhalefet liderinden hükümetin AP kararına tepki

İsrail'in muhalefet lideri Yair Lapid sosyal medya platformu X'ten paylaştığı mesajda hükümetin kararını "çılgınlık" olarak niteledi.

Lapid, "Bu El Cezire değil. 53 Pulitzer Ödülü kazanmış olan Amerikan medya kuruluşu. Bu hükümet, bedeli ne olursa olsun, İsrail'in tüm dünyada dışlanmasını sağlamaya karar vermiş gibi davranıyor" ifadelerini kullandı.

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi ise Yair Lapid'in bu paylaşımına verdiği yanıtta, medya yasasının El Cezire'ye içerik sağlayan her araca el konulabileceğini belirttiğini savundu.

Karhi, "Hoşunuza gitmese de, askerlerimize ve devletin güvenliğine zarar vermeye çalışan herkese karşı kararlı bir şekilde adım atmaya devam edeceğiz" dedi.

Katar merkezli El Cezire’nin ofisleri kapatılmıştı

İsrailli yetkililer ülkedeki yeni medya yasasını gerekçe göstererek merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonunun ofislerini kapatmış, internet sitesini yasaklamış ve kanalın ekipmanına da el koymuştu.

İsrail, Gazze’de kalan az sayıdaki uluslararası haber kuruluşlarından biri olan ve savaşta İsrail’i katliamla suçlayan haber ve yayınlara imza atan kanalın taraflı haber yaptığını iddia ediyor.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG