Erişilebilirlik

İsrail: 'Netanyahu 1967 Öncesi Sınırları Görüşmeye Hazır'


Benyamin Netanyahu
Benyamin Netanyahu

İsrailli yetkililer Başbakan Benyamin Netanyahu’nun, Filistinlilerin gelecekteki devletinin sınırlarını 1967 savaşı öncesi sınırlar temel alınarak görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Başbakanlık kaynaklarına dayandırılan haberlere göre, Netanyahu Filistinlilerle doğrudan görüşmeleri yeniden başlatmak için “İsrail için kabul etmesi çok zor” içeriklere sahip önerileri görüşmeye hazır.

Bununla birlikte Netanyahu’nun 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan önceki sınırlara dönmeyeceklerini söylediği bildiriliyor. Yetkililer o dönemden bu yana bölgede demografik değişimler yaşandığını, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin dikkate alınması gerektiğini bildiriyor.

Yetkililer, bunun karşılığında Filistinlilerin de İsrail’i bir “Yahudi Devleti” olarak tanımasını ve Birleşmiş Milletler’e gelecek ay yapmayı planladığı “tanınma” başvurusundan vazgeçmesi gerektiğini söylüyor.

Filistinli yetkililerse İsrail’den bu yönde bir teklif gelmediğini bildirdi.

Başkan Barack Obama, birkaç ay önce İsrail ve Filistinlilerin 1967 öncesi sınırlar temel alınarak görüşmelere yeniden başlaması ve gerekirse toprak değişimi konusuna açık olmaları çağrısında bulunmuştu.

İsrail ve Filistinliler arasındaki doğrudan görüşmeler, İsrail’in Doğu Kudüs’te yerleşim inşaatlarına yeniden izin vermesinden bu yana geçen yıl Eylül ayından bu yana kesilmiş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG